Pirmo reizi atklāta saikne starp litiju dzeramajā ūdenī un pašnāvībām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Litijs – vieglākais no cietajiem elementiem – nav tikai daļa no baterijām. Šī elementa pēdas atrodamas gandrīz katrā uz Zemes sastopamajā iezī, kā arī tas ir atrodams pārtikā un dzeramajā ūdenī. Jaunā analīzē noskaidrots, kāda ir šā neredzamā elementa ietekme uz mūsu dzīvi.

Jau desmitiem gadu litijs kalpo par medikamentu cilvēkiem ar bipolārajiem traucējumiem, stabilizējot garastāvokli un samazinot pašnāvnieciskas tieksmes, raksta "Science Alert".

Devas, kas tiek izmantotas psihiatrijā, ir relatīvi augstas – vismaz 200 miligrami dienā, tāpēc ārsti rūpīgi seko līdzi blakusefektiem. Tiesa, dažos pētījumos parādīts, ka pat šā elementa mikrodozēšana – 400 mikrogrami dienā – var uzlabot cilvēka psihisko stāvokli (vienā miligramā ir 1000 mikrogrami).

Kopš 20. gadsimta 90. gadiem zinātnieki ir prātojuši par to, vai dabiskā litija klātbūtne dzeramajā ūdenī visā pasaulē var ietekmēt veselu populāciju psihisko stāvokli, proti, samazināt pašnāvību skaitu, vardarbību un pat demenci.

Gadu laikā ekoloģijas pētījumi ir norādījuši uz saikni starp augstāku litija līmeni publiskajā dzeramā ūdens apgādē un zemāku pašnāvību skaitu vietējā populācijā.

Tagad Lielbritānijas pētnieku komanda veikusi pirmo tāda veida pētījumu metaanalīzi, apstiprinot, ka šāda saikne patiešām pastāv. Lai arī vēl nav skaidrs, kā šī saikne veidojas, tomēr tas ir labs sākums tālākai pētniecībai.

“Pastāv iespēja, ka augstāks litija līmenis dzeramajā ūdenī varētu sniegt anti-pašnāvniecisku efektu, kā arī potenciāli uzlabot sabiedrības garīgo veselību,” teica analīzes galvenais autors Andžums Memons.

Aplēses patiešām liecināja, ka augstāks litija daudzums dzeramajā ūdenī ir saistīts ar zemāku pašnāvību skaitu attiecīgajā reģionā.

Protams, jāņem vērā, ka šī analīze nav radījusi atbildi, bet gan hipotēzi, kas savukārt jāpierāda.

Nākotnē būtu jāizpēta, vai pastāv saikne starp pudelēs nopērkamo ūdeni un pašnāvību skaitu, ņemot vērā, ka tajā ir augstāks litija līmenis. Zinātnieki arī joprojām strādā, lai noskaidrotu, kā tieši iedarbojas litijs un kāpēc tam ir tik pozitīvs efekts uz cilvēka garīgo veselību.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “The British Journal of Psychiatry”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu