Masks nosaucis cilvēcei bīstamāko mākslīgā intelekta programmu (31)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

“Google” piederošais jaunuzņēmums “DeepMind” izstrādā mākslīgā intelekta programmu, kas pašlaik ir bīstamākā cilvēcei, uzskata miljardieris Īlons Masks. Viņš pieļauj, ka jau pēc pieciem gadiem datoru domāšana pārspēs cilvēka prāta spējas, vēsta “Forbes”.

Masks ir zināms kā mākslīgā intelekta izstrādes stingras kontroles piekritējs. Viņš norāda, ka “DeepMind” izstrādātā programma pašlaik ir vissatraucošākā.

“Mākslīgā intelekta būtība, kas ir radīta, – tā iznīcina cilvēkus visās datorspēlēs. Tas būtībā ir kā filmas “Kara spēles” sižets,” sacīja Masks.

“Kara spēles” ir 1983. gada ASV filma, viens no kuras varoņiem – hakeris uzlauž ASV militāristu datortīklu un brīvībā izlaiž mākslīgo intelektu, kādēļ gandrīz sākas kodolkarš starp ASV un PSRS.

Darbs pie mākslīgā intelekta platformas, kas tiek izmantota “Tesla” automobiļos, Maskam ir parādījis, ka pasaule tuvojas brīdim, kad mākslīgais intelekts būs daudz gudrāks nekā cilvēki.

“Domāju, ka tas brīdis ir nepilnu piecu gadu attālumā no mums. Tas gan nenozīmē, ka pēc pieciem gadiem mēs visi iesim bojā. Vienkārši – situācija kļūs vai nu ļoti dīvaina, vai nestabila.

Daudzi gudri cilvēki nenovērtē mākslīgā intelekta iespējas, jo valda uzskats, ka mēs tomēr esam gudrāki un dators nevar kļūt gudrāks kā cilvēks. Tā ir ļoti rupja un vieglprātīga kļūda,” teica Masks.

Masks jau no 2014. gada regulāri izteicies par mākslīgā intelekta bīstamību. Pirms sešiem gadiem Masks sociālajā tīklā “Twitter” rakstīja, ka cilvēcei ir “jābūt ārkārtīgi uzmanīgai ar tehnoloģijām, kas potenciāli var būt bīstamākas pat par kodolieročiem”.

Uzstājoties Masačūsetsas Tehnoloģiju universitātē, Masks sacīja, ka tehnoloģiju attīstība var radīt izšķirošus draudus cilvēces pastāvēšanai.

“Ar mākslīgā intelekta radīšanu mēs izsaucam pašu nelabo. Atcerēsimies stāstu par puisi, kurš bija pārliecināts, ka ar pentagrammu un svēto ūdeni spēs kontrolēt dēmonu. Nesanāca. Šobrīd ir tāda situācija, ka mākslīgā intelekta spēks ir koncentrēts lielu korporāciju rokās, it īpaši - “Google”,” teica Masks.

Viņš sacīja, ka labi attiecas pret “Google” dibinātāju Leriju Peidžu un “DeepMind” dibinātāju Demisu Hasabisu, tomēr uzskata, ka pār abu kompāniju darbībām ir nepieciešama stingra un neatkarīga kontrole.

“DeepMind” ir britu uzņēmums, kas izstrādā mākslīgā intelekta programmu. “Google” to iegādājās 2014. gadā. Uzņēmums ir pazīstams ar to, ka izstrādājis programmnodrošinājumu, kas spēja uzvarēt cilvēku šahā.

Pats Ilons Masks sākotnēji bija viens no “DeepMind” investoriem. Vienā no intervijām izdevumam “Vanity Fair” viņš sacīja, ka tas nav mēģinājums nopelnīt uz kompānijas rēķina, bet gan sekot līdzi tam, kā attīstās mākslīgais intelekts.

Kā rakstīja žurnāls, Masks pirmo reizi ar Hasabisu satikās ASV, kad teica – viņa uzņēmums “Tesla” nodarbojas ar starpplanētu kolonizāciju. Toreiz Hasabiss izteicās, ka viņš strādā pie svarīgāka uzdevuma – mākslīgā intelekta izveides. Toreiz Masks sacīja, ka Marsu ir nepieciešams kolonizēt, lai būtu vieta, kur potenciāli patverties gadījumā, ja datori sacelsies pret cilvēkiem. Hasabiss gan iebilda, sakot, ka no mākslīgā intelekta patverties nebūs iespējams un tas sekos līdzi cilvēkiem uz Marsu.

Sarunu rezultātā 2018. gadā Masks, Hasabiss un “DeepMind” publiski solīja, ka netiks izstrādāts mākslīgais intelekts, kuru izmantot robotos, kas varētu nogalināt cilvēkus. Tiesa gan, Masks joprojām regulāri pauž bažas par mākslīgā intelekta bīstamību.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu