Rīgas Valsts 2.ģimnāzijā būs ķermeņa temperatūras mērīšanas sensors (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķermeņa temperatūras noteikšanas sensors. Ilustratīvs  foto.
Ķermeņa temperatūras noteikšanas sensors. Ilustratīvs foto. Foto: Lee Jin-man / AP

Šī gada 5.augustā Rīgas Valsts 2.ģimnāzijā tiks uzstādīti bezkontakta ķermeņa temperatūras mērīšanas sensori, informēja informācijas tehnoloģiju uzņēmuma "Altas IT" pārstāve Justīne Veinberga.

Viņa atklāja, ka SIA "Altas IT" un Rīgas Valsts 2.ģimnāzija noslēguši sadarbību par divu sensoru uzstādīšanu un šobrīd norit pēdējie dizaina un uzstādījumu saskaņošanas darbi.

Pēc viņas paustā, šī būs pirmā vispārizglītojošā mācību iestāde galvaspilsētā, kas pieņēmusi lēmumu jau preventīvi sekot līdzi skolēnu un personāla veselības stāvoklim, lai samazinātu Covid-19 un citu sezonas vīrusu izplatīšanās risku skolā.

Šobrīd Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sniegtā informācija par topošajiem izglītības darba organizācijas noteikumiem liecina, ka sākoties jaunajam mācību gadam mācību norise pamatā plānota klātienē, taču ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības un piesardzības pasākumus. Daļa no tiem attieksies uz organizētu personu plūsmu ēkās un individuālu veselības stāvokļa uzraudzību.

Veinberga uzsvēra, ka ķermeņa temperatūra gan bērniem, gan pieaugušajiem ir viens no pirmajiem kritērijiem, kas liecina par saslimšanu vai tās tuvošanos. 

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Māris Baltbergs norādījis, ka šī vīrusa sekas un ietekmi varēs just vēl ilgi, taču, viņaprāt, ilgstoša dīkstāve un attālināta strādāšana kļūst neiespējama arvien vairāk nozarēs.

Pēc viņa paustā, ir jāatsāk darbs ierastajā ritmā, tomēr nedrīkst kļūt arī pārdroši, jo nevienam nav vajadzīgi jauni uzliesmojumi. Tāpēc jau pavasarī uzņēmums uzsācis bezkontakta ķermeņa temperatūras mērierīces ieviešanu Latvijā.

Veinberga informēja, ka šis rīks ir efektīvs ne tikai pandēmijas laikā, jo jautājums, kā efektīvi izmērīt darbinieku temperatūru un neaplipināt personālu, kļūst aktuāls katru gadu līdz ar gripas sezonas sākšanos.

Rīgas Valsts 2.ģimnāzijas direktors Guntis Vasiļevskis ir uzsvēris, ka šī konkrētā skola ir viena no lielākajām vispārizglītojošajām mācību iestādēm Rīgā un Latvijā, jo tajā mācās vidēji 800 skolēnu, taču kopā ar personālu skolu veido nepilns tūkstotis cilvēku.

"Aprite vienas ēkas ietvaros ikdienā ir liela. Un nevaram noliegt, ka arī bez Covid-19 vīrusa ik sezonu jau mums pazīstamie vīrusi piemeklē ikvienu skolu," paudis Vasiļevskis. Viņaprāt, ar šīm ierīcēm skolai izdosies paaugstināt bērnu un darbinieku drošību skolā, turklāt "vēl gana gaumīgi pielāgojot vēsturiskajam interjeram".

Veinberga atklāja, ka "Kentix SmartScan" temperatūras sensoram nav nepieciešami cilvēkresursi - tā ir bezkontakta. Pēc tam, kad cilvēks piegājis pie ierīces un pietuvinājis tai seju 30 centimetru attālumā, ar gaismas un skaņas signālu vienas sekundes laikā tiek paziņots mērījuma rezultāts ar 0,30 grādu precizitāti.

Iekārta esot savienojama ar administratora/dežuranta datoru, planšeti vai viedtālruni, un pēc paziņojuma viņš rīkojas atbilstoši skolas procedūras vadlīnijām.

Mērījuma rezultātu nodrošina viedo sensoru tehnoloģija - temperatūru daudzos acu un pieres punktos mēra 1024 sensori. "Definēto iestatījumu dēļ iespējams panākt daudz precīzāku rezultātu nekā izmantojot līdzīgas metodes," pauda uzņēmuma pārstāve. Savukārt aprīkojot ar papildu aksesuāriem, to iespējams saslēgt ar piekļuves kontroles mehānismu iestādē vai uzņēmumā. Tad personai ar paaugstinātu temperatūru automātiski tiek liegta iekļūšana telpās.

Temperatūras sensoram piemīt augsta veiktspēja - tā var apkalpot līdz 700 personām stundā. Tā arī atbilstot Eiropas datu drošības regulai un ir CE sertificēta.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu