Valstu reitingā ar pieejamāko benzīnu Latvija atrodas vienā no pēdējām vietām (22)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Automašīna degvielas uzpildes stacijā
Automašīna degvielas uzpildes stacijā Foto: Pixabay

Tas, ka benzīna ir daudz, nenozīmē, ka tas ir arī pieejams. Ziņu aģentūra RIA Novosti, balstoties uz oficiālajiem statistikas datiem par vidējo algu Eiropas valstīs un vidējo 95.markas benzīna cenu jūlija sākumā (Norvēģijai un Ukrainai izmantotas maija cenas) sastādījusi reitingu valstīm ar pieejamāko degvielu.

Reitinga līdere ir Luksemburga, jo tās vidusmēra iedzīvotājs par vidējo darba algu mēnesī var iegādāties 3,2 tūkstošus litru, salīdzinoši lētā 95.markas benzīna. Otrajā vietā atrodas Norvēģija ar 2,6 tūkstošiem litru mēnesī. Ja degviela šeit nebūtu tik dārga, norvēģi ar savu vidējo algu varētu droši pretendēt uz līderpozīciju. Pārējās pirmā piecinieka valstis ir Austrija, Īrija un Lielbritānija, kuru iedzīvotāji, ja vēlētos, mēnesī varēt iegādāties vairāk nekā 2,3 tūkstošus litru benzīna.

Reitinga otrā galā atrodas valstu grupiņa, kuru vidū ir arī Latvija. Tās ir Baltkrievija, Ungārija, Latvija, Rumānija un Bulgārija, kuru iedzīvotāji par mēneša vidējo samaksu var iegādāties 700 litrus benzīna. Tas gan lielā mērā ir saistīts ar degvielas salīdzinoši augsto cenu.

Ja par cenām, tad kā valsti ar lētāko 95.markas benzīnu RIA Novosti reitingam pieskaitījuši Kazahstānu. Šajā valstī litrs benzīna maksā 35 centus. Otrajā vietā ir Krievija ar 55 centiem par litru 95.markas benzīna. Trešo un ceturto vietu ar 61 un 68 centiem litrā attiecīgi ieņem Baltkrievija un Ukraina.

Dārgākais benzīns tikmēr ir Nīderlandē - 1,48 eiro par litru. Dānijā, Grieķijā, Itālijā un Portugālē benzīns savukārt maksās vairāk nekā 1,31 eiro par litru. Latvijā 95.markas benzīns atkarībā no degvielas tirgotāja ir par aptuveni 20 centiem lētāks.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu