Vai "Mavericks" Ahilleja papēdis NBA "burbulī" būs aizsardzība?

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Maksi Klebers (no kreisās)
Maksi Klebers (no kreisās) Foto: AP/Scanpix

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas arvien lielāku uzmanību pievērš skaitļiem un advancētai statistikai. Šosezon Dalasas "Mavericks" uzbrukums ir visu laiku labākais līgas vēsturē, bet aizsardzība ir tas spēles elements, ko Kristapa Porziņģa pārstāvētai komandai nepieciešams uzlabot. Prestižā sporta medija "The Athletic" apskatnieks Sāds Jusofs (Saads Yusufs) sniedz savu ieskatu šajā spēles elementā.

Pēdējos pāris mēnešus galvenais treneris Riks Kārlails "Mavericks" komandā ir uzsvēris aizsardzības nozīmi.

"Es neredzu lielas izmaiņas komandas zīmējumā, bet domāju, ka mums ir jāuzlabo pāris elementi," sacīja Kārlails. "Domāju, ka aizsardzību patiešām varam uzlabot. Manuprāt, gada sākumā mēs aizsardzībā līgā bijām divdesmitie (ņemot vērā statistiku), tagad esam ap 14. vai 15. vietu. Mūsu mērķis ir Top 10. Mēs gribētu tur nokļūt!"

Pirms došanās uz NBA "burbuli" komanda lielu uzmanību treniņos pievērsa tieši aizsardzībai.

"Mēs uzskatījām, ka, nonākot šajos apstākļos, būs svarīgi koncentrēties uz aizsardzību un soda metieniem," atzina treneris. "Vispirms aizsardzība, tad soda metieni."

Lielāko sezonas daļu aizsardzība nav traucējusi trenerim naktsmieru, jo komandas uzbrukums ir bijis patiešām fantastisks. Daudz trīspunktu metienu, laba precizitāte - mūsdienu basketbola analītiķu sapnis. Par spīti lieliskajam "Mavericks" uzbrukumam, Kārlails Orlando saskata kā iespēju komandai pilnveidot aizsardzību. Tā būs vērtīga iespēja!

Četru mēnešu atvaļinājums komandai noteikti nāks par labu. Dalasa bija aizvadījusi 67 spēles, un spēlētājiem bija daudz mikrotraumu. Brīvais laiks ir palīdzējis atspirgt un līdz ar to uzlabot sniegumu aizsardzībā.

Foto: AFP/SCANPIX

"Aizsardzība galvenokārt ir darbs un mazliet prasmes," atzīst uzbrucējs Dorians Finijs Smits.

"Tā ir koncentrēšanās (mindset)," saka saspēles vadītājs Delons Raits.

"Tā ir basketbola daļa, kur nav nepieciešams talants," norādīja amerikānis Tims Hārdavejs juniors "Smagi jāstrādā un jāparāda centība savā laukuma pusē."

"Es domāju, ka kopumā aizsardzība ir jautājums: "Vai jūs vēlaties spēlēt aizsardzībā?" Vienkārši sevi jāpiespiež," izteicās komandas centrs Maksi Klebers.

Protams, Teksasas kluba galvenais ierocis arī atlikušajā sezonas daļā būs uzbrukums, nevis spēle savā laukuma pusē.

"Mavericks" aizsardzībā ir vērojamas pozitīvas iezīmes. Piemēram, Latvijas Vienradzis ļoti labi spēj apturēt briesmas, bloķējot pretinieku metienus. Porziņģis šajā elementā pašlaik ir piektais labākais visā līgā ar vidēji spēlē 2,1 bloķētu metienu. Viņa ietekme aizsardzībā netiek pilnvērtīgi atspoguļota statistikas ailītēs. To bieži sezonas laikā izcēla arī komandas galvenais treneris.

Klebers un Porziņģis ļoti veiksmīgi spēj palīdzēt komandas biedriem aizsardzībā (help defence), novēršot komandas biedru kļūdas.

Ņemot vērā, ka komandas garo spēlētāju skaits "burbulī" ir ierobežots, svarīgi būs, lai Porziņģis nesakrāj daudz piezīmju, jo, lai Dalasas aizsardzība būtu respektabla, viņiem liepājnieku vajag laukumā, nevis uz soliņa.

Delons Raits ir komandas labākais ārējās līnijas aizsardzības spēlētājs.

"Kad spēlētāji runā par aizsardzību kā gribēšanu, nevis talantu, Raits ir lielisks piemērs," atzīst "The Athletic" apskatnieks.

 Jau no pirmā gada, kad nonāca "Mavericks" organizācijā, Doriana Finija-Smita galvenā prioritāte bija nevis uzbrukums, bet aizsardzība. Labi nolasa piespēļu līnijas, daudz palīdz pārķert bumbas un ir labs aizsardzībā viens pret vienu.

Visticamāk, arī sezonas turpinājumā uzbrukumā galvenās lomas spēlēs Luka Dončičs, Hārdavejs, Sets Karijs un Porziņģis, bet melno darbu aizsardzībā darīs Raits, Finijs-Smits un Klebers.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu