Ēģiptē par "ģimenes vērtību" pārkāpšanu piespriež cietumsodu divām "TikTok" zvaigznēm (14)

TVNET/The New York Times
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ēģiptē par "ģimenes vērtību pārkāpšanu" notiesātas divas sociālo tīklu zvaigznes, kurām platformā "TikTok" ir miljoniem sekotāju, vēsta "The New York Times".

Vēl divām citām sievietēm trešdien būs jāstājas tiesas priekšā saistībā ar līdzīgām apsūdzībām.

Atsaucoties uz plaši interpretējamiem likumiem, Ēģiptes varasiestādes pagātnē ir vērsušās pret vēderdejotājām un popzvaigznēm. Tagad tās pievērsušās sievietēm, kuras kļuvušas slavenas tādās sociālo tīklu platformās kā "Instagram" un "TikTok".

Ēģiptes tiesa pirmdien atzina divas sievietes par vainīgām "ģimenes vērtību pārkāpšanā", katrai no viņām piespriežot divu gadu  cietumsodu.

Katrai no viņām tika piespriests arī naudassods aptuveni 16 000 eiro apmērā.

20 gadus vecā Hanīna Hosama un 22 gadus vecā Mavada Adhama "TikTok" publicēja video, kuros bija redzamas dejojam, dziedam un jokojoties.

Notiesāti tika arī trīs citi cilvēki, kuri palīdzēja uzņemt notiesāto sieviešu "TikTok" video. Viņiem tika piespriests tāds pats sods.

Foto: AFP/SCANPIX

Kopš aprīļa Ēģiptē arestētas vismaz deviņas jaunas sievietes, kuras iekarojušas popularitāti lietotnē "TikTok".

Pret Hosamu apsūdzības tika vērstas saistībā ar to, ka viņa esot mudinājusi sekotājus reģistrēties lietotnē "Likee", kurā iespējams saņemt atlīdzību atkarībā no tā, cik daudzi lietotāji noskatās publicētos video, norāda "Reuters". Ēģiptes varasiestādes viņu apsūdzēja jaunu sieviešu mudināšanā tirgot seksuāla satura video.

Adhama apsūdzēta "nepiedienīgu" fotogrāfiju un video publiskošanā.

Cilvēktiesību aizstāvji raksturojuši Hosamas un Adhamas aizturēšanu kā viedokļa un izpausmes brīvības pārkāpumu.

Ēģiptes valdība kontrolē tādus tradicionālos medijus kā laikraksti un raidorganizācijas, kā arī ar tiesu starpniecību ietekmē iedzīvotāju aktivitātes sociālajos tīklos. Vairāki ēģiptieši ieslodzīti par to, ka "Twitter" vai "Facebook" publicējuši pret valdību kritisku saturu.

Vairāki Ēģiptes parlamenta deputāti pieprasījuši aizliegt "TikTok", sakot, ka tas propagandējot kailumu un amoralitāti.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu