EM: Turpmāka izaugsme mazumtirdzniecībā būs atkarīga no veiksmīgas Covid-19 izplatības ierobežošanas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ekonomikas ministrija.
Ekonomikas ministrija. Foto: LETA

Turpmāka izaugsme mazumtirdzniecībā būs atkarīga no veiksmīgas Covid-19 izplatības ierobežošanas, pauda Ekonomikas ministrijas (EM) Analītikas dienesta vecākā eksperte Vita Skuja.

Viņa atzina, ka, lai gan Covid-19 pandēmija joprojām turpina ietekmēt lielāko daļu ekonomikas nozares, mazumtirdzniecības nozarē vērojamas pozitīvas tendences. Jūnijā mazumtirdzniecības apgrozījuma tempi bija par 5% lielāki nekā 2019.gada jūnijā. "Tas bija pirmais kāpums pēc mazumtirdzniecības apgrozījuma krituma iepriekšējos trijos mēnešos," secināja EM pārstāve.

Skuja piwebilda, ka šī gada pirmajā pusgadā mazumtirdzniecības apgrozījums bija līdzīgs kā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā un tikai par 0,4% pārsniedza 2019.gada attiecīgā perioda rādītāju.

"Jūnijs ir pirmais mēnesis pēc Covid-19 pandēmijas uzliesmojuma, kad atsāka pieaugt arī nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums. Pozitīvās tendences lielā mērā ir saistītas ar dažādu ar pandēmiju saistītu ierobežojumu atcelšanu un tirdzniecības centru darbības atjaunošanu," pauda ministrijas analītiķe.

EM ekspertes vērtējumā, turpmākā situācija mazumtirdzniecības nozarē joprojām būs atkarīga no tā, cik veiksmīgi arī turpmāk izdosies ierobežot Covid-19 izplatību un vai sagaidāms jauns vīrusa uzliesmojums. 

"Lai gan iedzīvotāji palēnām atgriežas pie ierastajiem iepirkšanās paradumiem, tomēr lēmumi par lielākiem pirkumiem varētu tikt atlikti uz vēlāku laiku un pirkumu ziņā ievērota zināma piesardzība. Arī mazumtirdzniecības nozares uzņēmēju noskaņojumā vērojamas pozitīvas iezīmes un ievērojami uzlabojies vērtējums par uzņēmumu darbības aktivitāti un par preču pasūtījumu apjomu piegādātājiem turpmākajos trīs mēnešos. Tāpat sagaidāmās nodarbinātības tendences tiek vērtētas ne tik pesimistiski, cik iepriekšējos mēnešos," atzina Skuja.

Jau ziņots, ka Latvijas mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums šogad jūnijā, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās pieaudzis par 4,6% salīdzinājumā ar 2019.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp pārtikas preču mazumtirdzniecībā bijis pieaugums par 5%, kamēr nepārtikas preču mazumtirdzniecības apmēri, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, palielinājušies par 3,3%. Vienlaikus autodegvielas mazumtirdzniecības apmēri gada laikā pieauguši par 7,2%.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu