RAKUS valdes loceklis: Jaunā mediķu atalgojuma modeļa ieviešana nebūs viegla

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes loceklis Aleksejs Višņakovs
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes loceklis Aleksejs Višņakovs Foto: Evija Trifanova/LETA

Ņemot vērā, ka jaunais modelis paredz būtiskas izmaiņas, tā ieviešana nebūs viegla, taču tas ir izdarāms, trešdienas preses konferencē norādīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) valdes loceklis Aleksejs Višņakovs.

Jaunais mediķu atalgojuma modelis, ar kuru šodien plašāku sabiedrības daļu iepazīstināja Veselības ministrijas (VM), Valsts kancelejas un veselības aprūpes nozares pārstāvji, ietver piedāvājumu lēzeni celt ārstniecības personu atalgojumu. Vienlaikus, kā norādīja Veselības ministrijā, modelis paredz virzību uz konkurētspējīgāku, caurskatāmāku, elastīgāku un mērķtiecīgāku darba samaksu ārstniecības personām.

Patlaban Cēsu klīnikā, Austrumu slimnīcā un Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcā ir uzsākts pilotprojekts. Tas tiks īstenots trīs mēnešu laikā, paralēli veicot rezultātu analīzi, lai saprastu, vai ir nepieciešamas modeļa korekcijas. Pēc tam tiks gatavoti grozījumi normatīvajos aktos, lai no nākošā gada jauno atalgojuma sistēmu varētu pakāpeniski sākt ieviest.

Ministrijā atzīmē, ka tas nenotiks uzreiz - to pilnībā ieviest plānots divu gadu laikā.

Jau patlaban ir uzsākts intensīvs darbs, kas, pēc Višņakova sacītā, parāda, ka "nekā neiespējama nav - ir vajadzīga ieinteresētība, un arī šobrīd, līdzīgi kā domnīcā, pilotējot vēl ne tik pilnvērtīgo modeli, kas ir jāadaptē katrā ārstniecības iestādē, mēs saprotam, ka darbiniekiem rodas arvien lielāka interese iesaistīties".

"Kopumā šķiet, ka tas viss ir realizējams," sacīja RAKUS valdes loceklis, piebilstot, ka patlaban ir vajadzīgas rekomendācijas tieši saistībā ar modeļa ieviešanu.

Kā norādīja Višņakovs, jaunais mediķu atalgojuma modelis ir fundaments, uz kura var būvēt saprotamu un caurredzamu atalgojuma struktūru ārstniecības personām.

"Būtiski, ka modelis iekļauj arī tādu nozīmīgu aspektu, ka atalgojums atkarīgs no paša darbinieka personiskā ieguldījuma, kā arī kolektīvā mērķa sasniegšanas,"

atzīmēja RAKUS valdes loceklis.

Vienlaikus modelī iekļauts piedāvājums septiņu gadu laikā ikgadēji celt ārstu atalgojumus par 11,5% un ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personāla par 5%. Saistībā ar šo piedāvājumu veselības ministre Ilze Viņķele (AP), atsaucoties uz Veselības aprūpes finansēšanas likumā iestrādāto pantu, kas nosaka mediķu atalgojuma palielinājumu arī nākamgad, atzīmēja, ka VM budžeta pieprasījumā tika iekļauta mediķu atalgojuma palielināšana, kas kompensētu šogad notikušā mediķu samaksas palielinājuma daļēju izpildi.

Tomēr, kā norādīja Viņķele, ja izdosies vienoties ar nozari un no valdības puses saņemt garantiju par lēzenāka atalgojuma palielinājumu, tad iespēja mediķu atalgojumus ikgadēji celt septiņu gadu laikā pastāvētu kā alternatīva pašreizējam ārstniecības personu atalgojuma palielinājuma plānam. Tādējādi tas kāpums būtu lēzenāks un ne tik "saspiests" kā pašreizējais plāns paredz, piebilda ministre.

Tādā gadījumā Viņķele gan vēlētos saņemt "tik nu varbūt kā akmenī iecirstu pārliecību no valdības un Saeimas" par minētā plāna izpildi.

Jau ziņots, ka VM piedāvā lēzeni celt ārstu atalgojumu, ikgadēji to palielinot par 11,5%, līdz 2027.gadā tas sasniegs 3833 eiro tagadējo 2003 eiro vietā, trešdien iepazīstinot ar jauno mediķu atalgojuma modeli, pavēstīja VM valsts sekretāres vietnieks Āris Kasparāns.

Vienlaikus plānots ik gadu par 5% celt ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personu atalgojumu, līdz 2027.gadā tas sasniegs 1096 eiro līdzšinējo 766 eiro vietā.

Šāda plāna realizācijai, pēc ministrijas aplēsēm, būtu nepieciešams ikgadējs papildu finansējums 70 līdz 75 miljonu eiro apmērā.

Atbilstoši ministrijas plānam, jaunā mediķu atalgojuma modeļa ieviešana sāktos 2021.gada 1.janvārī, un tā ilgtu divus gadus - līdz 2023.gada 1.janvārim. Šajā laikā plānots pakāpeniski ieviest pilna laika ekvivalentu ārstniecības iestāžu struktūrvienībās, kā arī, sākot ar 2021.gada 31.decembri, veikt tarifu pārrēķinu. Savukārt no 2022.gada 1.janvāra notiktu atalgojuma mainīgās daļas noteikšana, vadlīniju izstrāde un individuālā atalgojuma jeb pamatalgas kritēriju ieviešana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu