Kāpēc mums strauji izkrīt mati?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: unsplash.com

Vērtējot savu matu veselību, 26% Latvijas iedzīvotāju norādījuši, ka viņiem aktuālākā matu veselības problēma ir matu izkrišana, 16% kā problēmu atzīmējuši taukainus matus, 11% sausus matus, 10% trauslus matus, 8% norādījuši, ka saskaras ar citām matu veselības problēmām, bet 42% ar matu problēmām pašlaik nesaskaras, secināts jaunākajos datos*, kas iegūti sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS.

Tāpat pētījums atklāj, ka visbiežāk ar matu veselības problēmām saskaras iedzīvotāji ar zemiem ienākumiem. Piemēram, zemu ienākumu grupā 32% norādījuši, ka saskaras ar matu izkrišanu, kamēr starp iedzīvotājiem ar vidēji zemiem ienākumiem šis rādītājs ir 31%, bet cilvēkiem ar augstiem ienākumiem - 24%.

Interesanti, ka iedzīvotāji ar vidējiem ienākumiem ar matu izkrišanu saskaras visretāk - tikai 18% atzīmējuši, ka viņiem ir aktuāla šī matu veselības problēma.

Kas ietekmē matu veselību?

Mati ir viena no skaistākajām cilvēka rotām, tomēr to veselību ietekmē gan organisma iekšējie, gan arī ārējie vides faktori un matu kopšanas paradumi. Skaistuma konsultante Natālija Gavriļčenko skaidro, ka matu veselību ietekmē vispārējais veselības stāvoklis, uztura paradumi, stress, ārējā vide (saule, sāls, hlorēts ūdens), mehāniskā ietekme (ķemmēšana, veidošana, pīšana, sasiešana ar gumijām, matu sprādžu lietošana), ķīmiskā apstrāde (krāsošana, balināšana, ilgviļņi, keratīna taisnošanas procedūras), kā arī ikdienas paradumi un matu kopšanas līdzekļu izvēle. Savukārt matu izkrišanu papildus minētajiem faktoriem veicina arī vitamīnu un mikroelementu trūkums, ļoti stingru diētu ievērošana, vairogdziedzera un galvas ādas slimības, ģenētiskie faktori, spēcīgu medikamentu lietošana un gaisa temperatūras svārstības.

Matu problēmas aktuālākas sievietēm un jauniešiem

Pētījumā secināts, ka sievietes krietni biežāk nekā vīrieši norāda uz pastāvošajām matu veselības problēmām. Matu izkrišanu kā sev aktuālu problēmu atzīmēja 31% sieviešu un 22% vīriešu, taukainus matus - 18% sieviešu un 13% vīriešu, sausus matus - 17% sieviešu un 5% vīriešu, trauslus matus - 18% sieviešu un tikai 2% vīriešu. Tāpat interesanti, ka gados jaunāki respondenti biežāk nekā seniori norāda uz matu veselības problēmām. Piemēram, starp jauniešiem vecumā no 18 līdz 24 gadiem 33% atzīmējuši, ka saskaras ar matu izkrišanu, vecumā no 35 līdz 44 gadiem šis rādītājs ir 28%, bet starp respondentiem vecumā no 55 līdz 63 gadiem tikai 20% noradījuši, ka pašlaik saskaras ar matu izkrišanu. Skaistuma eksperte N. Gavriļčenko skaidro, ka par matu veselību uztraucas arī vīrieši, tomēr ne katrs vīrietis ir gatavs regulāri veltīt laiku matu kopšanas procedūrām.

Biežākās matu kopšanas kļūdas

Ļoti bieži tiek izvēlēti nepareizi matu kopšanas līdzekļi. Tāpat nereti ir novērojama nepietiekama matu kopšana, piemēram, ja mati ir krāsoti vai katru dienu tiek veidoti ar karstiem instrumentiem, tad pilnvērtīgai matu kopšanai ar šampūnu noteikti nepietiks, uzsver N. Gavriļčenko. Būs nepieciešams arī kondicionieris, matu maska, kā arī līdzeklis, kas pasargā no augstām temperatūrām.

Tāpat sievietes bieži domā, ka mati izkrīt, bet patiesībā tie ir sausi, trausli un lūzt, nevis izkrīt. Sausiem matiem ir nepieciešama intensīva mitrināšana un arī līdzeklis, kas matos noturēs mitrumu, piemēram, serums, losjons vai sprejs.

Taukainu matu gadījumā ir nepieciešams serumu regulējošs šampūns, kondicionieris un matu maska.

Tāpat speciāliste atgādina, ka skaistu un veselīgu matu pamatā ir pilnvērtīgs aminoskābēm un proteīniem bagāts uzturs, taukskābes (Omega3 un Omega6), pilnvērtīgs miegs, kā arī saudzīgi un pārdomāti matu kopšanas paradumi, pēc iespējas mazāk lietojot matu taisnotājus un lokšķēres.

*BENU Aptiekas Veselības monitoringu veic BENU Aptieka sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS. Pētījums veikts 2020.gada jūnijā, aptaujājot 1005 Latvijas pastāvīgos iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu