Līdz 15.augustam tie, kam Rīgā pieder nekustamais īpašums, var reģistrēties balsošanai ārkārtas vēlēšanās (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sintija Zandersone/LETA

No šodienas līdz 15.augustam vēlētāji, kuriem ir balsstiesības Rīgas domes vēlēšanās, varēs mainīt savu vēlēšanu iecirkni vai reģistrēties balsošanai Rīgas domas vēlēšanās, ja vēlētājam galvaspilsētā pieder nekustamais īpašums, informēja Centrālas vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Laura Zaharova.

Mainīt iecirkni vai reģistrēties balsošanai Rīgā varēs PMLP, e-pakalpojumā "Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana un maiņa" vai nosūtot iesniegumu pa pastu, e-pastu, vai portālā "Latvija.lv" Rīgas pilsētas pašvaldībai vai Rīgas dzīvesvietas deklarēšanas iestādei. Sūtot iesniegumu pa e-pastu, tam jābūt parakstītam ar drošu e-parakstu, savukārt "Latvija.lv" iesniegtais iesniegums ir derīgs bez paraksta. Sūtot iesniegumu pa pastu, tas jānosūta ar tādu aprēķinu, lai tas tiktu saņemts ne vēlāk kā 15.augustā.

Ja iesniegumu reģistrēties balsošanai vēlēšanās pēc nekustamā īpašuma pazīmes sūta pa pastu, e-pastu vai "Latvija.lv", jāpievieno Zemes grāmatas izziņas kopija.

Reģistrētie vēlētāji vēlēšanu laikā varēs nobalsot brīvi izvēlētā balsošanas iecirknī

 Tomēr, izvēloties šo iespēju, vēlētāji aicināti ieplānot balsošanai vairāk laika, kas būs jāpavada iecirknī, kamēr tiks veikta iecirkņa maiņa, pārliecinoties, vai vēlētājs jau nav nobalsojis savā iecirknī, un ierakstot vēlētāju jaunā iecirkņa vēlētāju sarakstā, norāda CVK pārstāve.

Līdz ar to šajās vēlēšanās varēs balsot savā vai jebkurā citā Rīgas vēlēšanu iecirknī, un vēlēšanu iecirkņu saraksts pieejams CVK mājaslapas sadaļā "Vēlēšanu iecirkņi". Savu vēlēšanu iecirkni vēlētāji var noskaidrot Pilsonības un migrāciju lietu pārvaldes (PMLP) sagatavotajā vēstulē, kuru balsstiesīgajiem jāsaņem pa pastu, vai e-pakalpojumā "Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana".

Tāpat informāciju par savu vēlēšanu iecirkni var noskaidrot, arī zvanot CVK uzziņu tālrunim 67049999 katru dienu no plkst.9 līdz plkst.20. Ja sākotnēji iedalītais vēlēšanu iecirknis nav balsošanai ērts, CVK aicina vēlētājus izmantot iespēju mainīt iecirkni iepriekš līdz 15.augustam. Savukārt, ja tomēr kādu iemeslu dēļ vēlēšanās radīsies nepieciešamība iespēja balsot citā iecirknī, tas pirmo reizi pašvaldību vēlēšanās arī būs iespējams.

Informatīvās vēstules par Rīgas domes vēlēšanām pa pastu ir nosūtītas tiem vēlētājiem, kuriem bija reģistrēta dzīvesvieta Rīgā šā gada 31.maijā un kuriem šā gada 25.jūlijā bija reģistrēta dzīvesvieta Latvijā.

Vēlēšanās būs iespēja pieteikt arī balsošanu savā atrašanās vietā, ja veselības stāvokļa dēļ nebūs iespējams nokļūt vēlēšanu iecirknī, un vēlētājs vēlēšanu laikā atradīsies Rīgas teritorijā. Pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā varēs arī aizdomās turētās un apsūdzētās personas, kurām kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, ja tās atrodas apcietinājumā Rīgā.

Tiesības piedalīties Rīgas domes vēlēšanās būs Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, sākot no 18 gadu vecuma, kuriem bija reģistrēta dzīvesvieta Rīgas administratīvajā teritorijā 90 dienas pirms vēlēšanu dienas - šā gada 31.maijā vai kuriem Rīgas administratīvajā teritorijā pieder nekustamais īpašums. Balsošanas dokuments Rīgas domes vēlēšanās būs derīga pase vai personas apliecība jeb eID.

Lai mazinātu vīrusa infekcijas Covid-19 izplatības riskus 29.augustā gaidāmajās Rīgas domes vēlēšanās, CVK ir apstiprinājusi ieteikumus Covid-19 infekcijas profilaksei Rīgas domes vēlēšanu iecirkņos. Uzturoties iecirknī, vēlētājiem būs jāievēro divu metru distance, jādezinficē rokas, jālieto mutes un deguna aizsegs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu