Vai tehnoloģiju "lielais četrinieks" ir pārāk varens? (5)

TVNET/EuroNews
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/AP/EPA/Scanpix

Trešdien uz ASV Kongresa Pārstāvju palātas jautājumiem atbildēja kompāniju "Apple", "Google", "Facebook" un "Amazon" vadītāji. Viņiem tika pārmesta pārlieku lielā varenība, viltus ziņu izplatīšana un ASV ekonomikas apdraudēšana, vēsta raidorganizācija "Euronews".

Tehnoloģiju milžu vadītāji Džefs Bezoss, Marks Zakerbergs, Sundars Pičai un Tims Kuks tika izjautāti vairāk nekā piecu stundu garumā. Sēde notika video formātā. Nozīmīgākais jautājums: vai "lielais četrinieks" ļaunprātīgi izmanto dominējošās pozīcijas tirgū?

"Vienkārši runājot, viņi ir pārāk vareni," paziņoja demokrātu pārstāvis Deivids Sisilins. Viņš ir priekšsēdētājs grupai, kura jau gadu izmeklē "Apple", "Google", "Facebook" un "Amazon" uzņēmējdarbības praksi.

Kompānijām "ir monopolistiska vara - dažas no tām jāsadala mazākās vienībās, tām visām jābūt regulētām un no tām jāprasa atbildība", uzsvēra Sisilins. 

Viņš norādīja, ka Covid-19 pandēmijas apstākļos šo uzņēmumu vara esot vairojusies vēl vairāk.

Tehnoloģiju gigantu vadītāji kongresmeņus iepazīstināja ar datiem par to, cik liela konkurence valda viņu pārstāvētajos sektoros, kā arī uzsvēra, ka saviem klientiem piedāvā inovācijas un pakalpojumus, pēc kuriem ir ārkārtīgi liels pieprasījums. Taču bieži vien kompāniju vadītājiem bija grūtības atbildēt uz jautājumiem par konkrētiem uzņēmējdarbības aspektiem. Tika uzdoti arī jautājumi par iespējamu politisko ievirzi, ietekmi uz ASV demokrātiju, kā arī to lomu Ķīnā.

"Google" un "Amazon" tika adresētas apsūdzības, ka kompānijas izmanto savu dominējošo pozīciju tirgū, lai ievāktu datus par konkurentiem, kas savukārt dod tiem negodīgu priekšrocību.

Bezoss sacīja, ka nevarot garantēt, ka "Amazon" nav piekļuvis tirgotāju datiem, lai saražotu konkurējošus produktus. "Mums ir politika, kas aizliedz specifisku tirgotāju datu tirgošanu, lai palīdzētu mūsu zīmola preču ražošanā. Taču es nevaru garantēt, ka šī politika nav tikusi pārkāpta," teica Bezoss.

Pinčai uzsvēra to, cik "Google" pakalpojumi ir nozīmīgi mazajiem uzņēmumiem. Taču viņam bija grūtības atbildēt uz Sisilina apsūdzībām, ka "Google" izmanto savu dominējošā interneta meklētāja statusu, lai nozagtu idejas un informāciju no citām vietnēm, kā arī manipulētu ar meklētāja rezultātiem, mudinot lietotājus izmantot "Google" digitālos pakalpojumus.

Zakerbergam savukārt bija jāatbild uz jautājumiem par "Facebook" lomu saistībā ar Krievijas iejaukšanos 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās. ASV kongresmeņi atsaucās uz "Facebook" iekšējai lietošanai paredzētajiem dokumentiem, kas liecina, ka uzņēmums pārpircis konkurentus, lai nepieļautu godīgu konkurenci.

Kamēr demokrāti galvenokārt koncentrējās uz negodīgu konkurenci, vairāki republikāņi sūdzējās, ka tehnoloģiju kompānijas cenzējot konservatīvus uzskatus, kā arī pauda bažas par to aktivitātēm Ķīnā.

ASV prezidents Donalds Tramps pirms sēdes tviterī aicināja vērsties pret kompānijām, kuras apsūdzēja aizspriedumos pret viņu pašu un citiem konservatīvajiem. Viņš nenorādīja uz konkrētiem piemēriem.

Varenais četrinieks

Visi četri uzņēmumi kopā ir vērtīgāki par visu Vācijas ekonomiku, norāda "Euronews".

"Amazon" dibinātājs Džefs Bezoss ir pasaules bagātākais cilvēks, savukārt Zakerbergs ieņem ceturto vietu pasaules miljardieru sarakstā.

ASV Pārstāvju palātas komiteja, kurai bija uzdots izmeklēt četrinieka uzņēmējdarbības praksi, intervēja kompāniju vidējā līmeņa vadītājus, konkurentus un tieslietu ekspertus, kā arī pārskatīja vairāk nekā miljonu iekšējo dokumentu. Viens no izmeklēšanas galvenajiem mērķiem bija izvērtēt, vai simtgadīgie konkurences likumi spēj adekvāti regulēt lielos tehnoloģiju uzņēmumus, vai arī nepieciešams izstrādāt jaunus likumus un uzraudzības mehānismus.

Sisilins četrus uzņēmumus raksturojis kā monopolus, vienlaikus norādot, ka to sadalīšanai mazākās firmās vajadzētu būt galējam solim. 

Lielās tehnoloģiju kompānijas nonākušas iestāžu redzeslokā ne tikai ASV, bet arī Eiropā. Pērn Eiropas Komisija (EK) uzlika "Google" 1,49 miljardu eiro sodu par nelikumībām tiešsaistes reklāmu jomā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu