Kairiša "Piļsāta pi upis" tagad tavā televizorā (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
"Piļsāta pi upis"
"Piļsāta pi upis" Foto: kadrs no filmas

Režisora Viestura Kairiša spēlfilma "Piļsāta pi upis" ("Pilsēta pie upes") kinoteātru ekrānos nonāca šā gada sākumā un pavisam neilgā laikā kļuva par šā gada visvairāk apmeklēto Latvijas filmu kinoteātros. Tagad, no 1. augusta, tā pieejama "LMT Viedtelevīzijā".

Filma jau iekļuvusi arī starp "Kilograms kultūras 2020" pirmajiem finālistiem, saņemot augstāko balsojumu kategorijā "Kino".

Filmas scenārija pamatā ir latviešu trimdas autora Gunara Janovska romāns ar tādu pašu nosaukumu "Pilsēta pie upes".

"Piļsāta pi upis"
"Piļsāta pi upis" Foto: publicitātes

"Piļsāta pi upis" filmas sižets ir attiecību stāsts, kas norit pagājušā gadsimta 30.-40. gadu pārmaiņu laikā. Vienā filmā ietverti daudzi un dažādi vēsturiskie notikumi, kas tobrīd nepielūdzamā ātrumā sekoja cits citam, - ulmaņlaikus nomainīja padomju okupācija, tad nāca nacistu režīms; šajā laika posmā notika arī deportācijas un holokausts.

Filmas reklāmas rullītis.

Filmas galveno varoni Ansi atveido no Latgales nākušais aktieris Dāvis Suharevskis, kam šī ir pirmā loma kino. Ansis ir daiļkrāsotājs, kas īsā laika posmā piedzīvo lielas pārmaiņas gan valsts (pilsētas) mērogā, gan privātajā dzīvē. Piecu gadu laikā Latvijā mainās trīs varas, un Dāvis kā sava amata lietpratējs ir ļoti pieprasīts visos laikos.

Sižetu caurvij mīlas stāsts, jo Ansim sirdī tajā laikā ir iekritusi ebreju meitene Zisla, taču viņas tēvs liek šķēršļus abu jauniešu mīlestībai. Šajā laikā Ansim dzīvē parādās vēl viena sirdsdāma – latviešu meitene Naiga. Ansim priekšā ir grūta izvēle.

Filmā izskan gan latviešu, gan krievu, vācu valoda, gan jidišs, jo valodu mikslis tajā laikā bija pavisam normāla parādība. Ņemot vērā, ka tik īsā laika posmā nomainījās vairākas varas, multikulturālā vidē vienlaikus cieši blakus dzīvoja ļoti dažādu tautību cilvēki. Valodu dažādība bija novērojama arī vidē – līdz ar valodām mainījās arī ielu nosaukumi. Filma uzņemta Latgalē (Krāslavā, Rēzeknē, Ludzā, Varakļānos, Daugavpilī un Subatē), un arī filmas varoņi pamatā runā latgaliski, tāpēc filmai paredzēti titri latviešu valodā.

Viesturs Kairišs filmas "Piļsāta pi upis" pirmizrādē Rīgā
Viesturs Kairišs filmas "Piļsāta pi upis" pirmizrādē Rīgā Foto: Artūrs Krūmiņš/TVNET

Filmas aktieru sastāvā varēsiet redzēt Agnesi Cīruli, Gundaru Āboliņu, lietuviešu kino leģendu Jozu Budraiti un čehu aktrisi Brigitu Cmuntovu. Viesturs Kairišs filmu veidojis kopā ar saviem ilggadējiem radošajiem partneriem: Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" laureāti, filmas "Melānijas hronika" (2016) mākslinieci Ievu Jurjāni un operatoru Gintu Bērziņu.

Filmēšanas aizkadri pieejami LMT lietotnē "Straume" un "LMT Viedtelevīzijā" šeit

Foto: Kairiša jaunā filma "Piļsāta pi upis" piedzīvo pirmizrādi Latgalē.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu