Kukaiņi mājoklī: kā un kādēļ ir jāatbrīvojas no sudrabainās zvīņenes laicīgi (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Reizēm tīrot mājokli vai pārkrāmējot kastes pagrabā vai garāžā, garām var paskriet nelieli sudraba nokrāsas kukainīši. Vai sudrabainās zvīņenes ir bīstamas mājoklim un kā no tām tikt vaļā?

Ieraugot mājoklī tarakānu vai pārtikas kodi, tā vien gribas riebumā iekliegties, taču mazās sudraba zvīņenes daudziem ir vienaldzīgas. Šie mazie kukaiņi mēdz mitināties mājokļos un lieku trobeli nerada. Tomēr šie sudrabainie kukaiņi nav tik nevainīgi - ja tādu ieraugi savā mājoklī, tad rēķinies, ka tie kaut ko tajā ēd jeb sabojā ko vērtīgu vai iniciē nepieciešamību pēc jauna remonta. 

Sudrabainā zvīņene ir zivs formas kukainis ar sudrabainu muguru, garumā  nepārsniedz divus centimetrus, taču mājoklī tās pārsvarā ir samērā mazas - līdz vienam centimetram. Cilvēkam šie kukaiņi ir nekaitīgi - tie nekož un nepārnēsā slimības, tomēr sudrabainās zvīņenes mīl labi paēst, it īpaši, ja tā ir saldena substance, piemēram, cukura paliekas, tapešu vai grāmatu līme. 

Sudrabaino zvīneņu uzturā mēdz būt dažādi tekstila un papīra izstrādājumi, tapetes un to līme, ja to sastāvā ir ciete vai cukurs,

vēsta portāls "HowStuffWorks". Turklāt šie kukaiņi jo īpaši mīl vecas un antīkas grāmatas - senāk grāmatu siešanā izmantoja līmi, kas ražota no dabiskām izejvielām. Šādas līmes sastāv no cietes, cukura un dzīvnieku olbaltumvielām, savukārt jaunākās grāmatas sudrabainās zvīņenes neaiztiks, jo to siešanā izmanto sintētisku vielu līmi, kurai nav absolūti nekādas uzturvērtības. 

Foto: Wikimedia Commons

Interesanti, ka sudrabainās zvīņenes ir ārkārtīgi seni kukaiņi, kas uz mūsu planētas dzīvo jau 400 miljonus gadu un ir saglabājuši tādu pašu ārieni kā tolaik, pirmsdinozauru periodā. Portālam "HowStuffWorks" kukaiņu iznīcināšanas uzņēmuma "Arrow Exterminators" vadītājs Skots Hodžs skaidro, ka šie kukaiņi ir lieliski izdzīvotāji - tieši spēja adaptēties konkrētai videi ir iemesls, kādēļ sudrabainā zvīņene tikpat kā nav mainījusies miljoniem gadu. Speciālists skaidro, ka zvīņene var izdzīvot bez ēdiena un ūdens līdz pat sešiem mēnešiem. 

Kā tikt vaļā no sudrabainās zvīņenes?

Sudrabainās zvīņenes dzīvo tumšās telpās, piemēram, bezlogu vannasistabās un tualetēs, pagrabos, bēniņos vai pieliekamajos. Parasti šie kukaiņi izlien pārtikas meklējumos tieši naktīs. 

Ja mājoklī ir liela sudrabainās zvīņenes invāzija, tas liecina, ka šie kukaiņi ir atraduši lielisku pārtikas produktu, piemēram, grāmatas vai tapetes, no kurām baroties.

Labākais un efektīvākais veids, kā atbrīvoties no šiem aizvēsturiskajiem kukaiņiem, ir viņu iecienītās pārtikas likvidēšana. Tas nozīmē, ka ir rūpīgi jāpārskata vecākas grāmatas - vai tajās nav caurumu, tāpat ir laiks atbrīvoties no vecām, putekļainām kastēm, sagrauztās tapetes ir laiks nomainīt pret jaunām vai izvēlēties sienas pāršpaktelēt un vienkārši nokrāsot. Zvīņenes, tāpat kā pārtikas kodes, labprāt mielojas arī ar cieti saturošiem pārtikas produktiem, piemēram, makaroniem, graudaugiem un brokastu pārslām, tādēļ šos produktus noteikti pēc iegādes jāpārber stikla burkās. Savukārt mantas ir ieteicams pārkārtot plastmasas kastēs - šādā mantu glabātuvē klāt netiks arī parastās kodes vai grauzēji-parazīti, tādēļ ar šo glabāšanas metodi nošausi divus zaķus ar vienu šāvienu.

Foto: Wikimedia Commons

Lai ievērojami samazinātu kukaiņu skaitu mājoklī, līdzēs regulāra grīdas un grīdlīstu izsūkšana ar putekļusūcēju. Tāpat mazini mitrumu telpās - šie kukaiņi mīl mitrumu, tādēļ ir būtiski salabot pilošus krānus, caurules vai bojātu ventilācijas sistēmu. Ja tomēr ilgstoši netiec galā ar sudraba zvīņenēm, ņem talkā diatomīta zemi - baltu pūderi, kas iznīcina kukaiņu vaskveida apvalku un tos nogalē. Vakaros izkaisi diatomīta zemi gar grīdlīstēm un grīdu stūriem, spraugām, no kurām kukaiņi manīti izlienam.  

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu