Foto: Koronavīruss ASV apsteidzis drūmākās prognozes (7)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Andrew Kelly / REUTERS

Covid-19 upuru skaits ASV pārsniedzis 150 000 cilvēku, liecina jaunākie dati.

ASV jau vairākus mēnešus ir jaunā koronavīrusa vissmagāk skartā valsts visā pasaulē. Līdz šim tur reģistrēti vairāk nekā 4,4 miljoni inficēšanās gadījumu.

Aprīlī ASV galvenais infektologs Entonijs Fauči pauda cerību, ka nāves gadījumu skaits varētu nepārsniegt 60 000, vēsta "The New York Times". Maijā, kad jauno nāves gadījumu skaits pieauga, ASV prezidents Donalds Tramps prognozēja, ka slimība varētu prasīt 75 000 līdz 100 000 upuru.

Taču reālais nāves gadījumu skaits apsteidzis prognozes.

Foto: Andrew Kelly / REUTERS

Koronavīrusa uzliesmojums ASV pirmo kulmināciju sasniedza aprīļa vidū, kad nacionālos rādītājus ļoti augstus padarīja smagais uzliesmojums Ņujorkā.

ASV pavasara beigās bija palēninājies inficēšanās gadījumu skaita pieaugums, bet pēdējās nedēļās koronavīruss sevišķi strauji izplatās ASV dienvidu un rietumu štatos, kur pārāk ātri tika atcelti sociālās distancēšanās pasākumi.

Īpaši smagi skarta ir Florida, kura trešdien paziņoja par rekordlielu nāves gadījumu skaitu no Covid-19 pēdējo 24 stundu laikā - 216, kopējam upuru skaitam štatā pārsniedzot 6300. 

Foto: Andrew Kelly / REUTERS

Līdz šim pētnieku izstrādātie modeļi prognozējuši atšķirīgus situācijas attīstības scenārijus. "Institute for Health Metrics and Evaluation" modelis, kas regulāri tiek papildināts, tagad lēš, ka līdz novembrim Covid-19 nāves gadījumu skaits ASV varētu sasniegt nepilnus 220 000.

Fauči vēl aprīlī norādīja, ka modeļu precizitāte ir atkarīga no tā, cik lielā mērā pētnieki spēj prognozēt cilvēku uzvedību un citus faktorus.

"Modeļi ir tikai tik derīgi, cik derīgi ir to pamatā esošie pieņēmumi. Redzot reālos datus, modeli var pielāgot," viņš skaidroja.

Jeila Universitātes epidemioloģe Virdžīnija Picere norāda: "Modeļi noder, apskatot iespējamos scenārijus, taču tie nav paredzēti tam, lai veidotu ilgtermiņa prognozes. Tie var prognozēt, kas notiks īstermiņā - nākamo pāris nedēļu laikā. Taču ilgtermiņā ir pārāk daudz mainīgo."

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu