Ķekavas peldvietās aizdomas par zilaļģēm

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Zilaļģes Rīgas kanāla ūdenī.
Zilaļģes Rīgas kanāla ūdenī. Foto: Edijs Pālens/LETA

Apsekojot atpūtas vietas pie ūdens, Ķekavas novada pašvaldības Īpašumu pārvaldes speciālisti vizuāli konstatējuši Daugavā - pie atpūtas vietas Ziedonī un Daugmalē pretī Nāves salai - koši zaļas aļģes, kas atgādina cilvēka veselībai kaitīgās zilaļģes, liecina informācija pašvaldības mājaslapā.

Lai laboratoriski noskaidrotu, vai šīs ir zilaļģes, paņemti ūdens paraugi, kas nogādāti laboratorijā.

Precīzāks ūdens kvalitātes raksturojums un aļģu suga būs zināma pēc analīžu rezultātu saņemšanas, taču pašvaldība jau šobrīd neiesaka peldēties ūdenī, kurā masveidā savairojušās aļģes.

Kā teikts pašvaldības informācijā, šovasar Ķekavas novadā ūdens kvalitāte bijusi izcila, un līdz šim netika novērotas zilaļģes. Pastāvīgi ūdens kvalitāti monitorē Ķekavas novada pašvaldības vides speciālisti.

Zilaļģes ir dabiski iekšzemes un jūras ūdens organismi. Problēmas var radīt to masveida savairošanās, jeb tā saucamā ūdens ziedēšana. Daļa Latvijā sastopamo zilaļģu sugu ir potenciāli toksiskas, kas atmirstot ūdenī var izdalīt toksīnus.

Peldētājiem šie toksīni var radīt alerģiskas ādas reakcijas - acu un citu gļotādu kairinājumu.

Parasti zilaļģu savairošanās ir novērojama ilgstoši karstā un sausā laikā, bet līdz ko laiks kļūst vēsāks, vējaināks un lietaināks, zilaļģu "ziedēšana" samazinās vai izzūd pavisam.

Pirms došanās peldēt iedzīvotāji aicināti pievērst uzmanību ūdens kvalitātei, primāri izvērtējot tā krāsu, jo zilaļģu "ziedēšanas" laikā ūdenim novērojama zilzaļa pelēcīgas nokrāsas plēve, kas pārklāj ūdens virsmu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu