Ielaužas ziņu portālos un publicē viltus ziņas par NATO: dezinformācijas operācija Austrumeiropā (10)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Hakeri ielauzušies vairākos īstos ziņu portālos un ievietojuši tajos pret NATO vērstas viltus ziņas. Kopš 2017.gada noritošās operācijas mērķis ir "mazināt" atbalstu NATO Latvijā, Lietuvā un Polijā, norāda BBC.

Lai arī dezinformācija "atbilst Krievijas drošības interesēm", operācijas pasūtītājs nav identificēts, norāda kiberdrošības firma "FireEye".

Dezinformācijas kampaņā izmantoti "falsificēti ziņu raksti, citāti, sarakstes un citi dokumenti, kuri piedēvēti militārpersonām un politiķiem mērķa valstīs", teikts kompānijas pētnieku ziņojumā.

Dažos gadījumos hakeri bija piekļuvuši īstiem ziņu portāliem un nesankcionēti ievietojuši tajos melīgu saturu.

Hakeriem bija izdevies ielauzties ziņu portālu satura pārvaldības sistēmā (CMS) un nomainīt saturu vecos rakstos vai arī publicēt jaunus rakstus. Raksti tika izplatīti sociālajos tīklos, kamēr ziņu portāli tos vēl nebija pamanījuši un izdzēsuši.

Pērn ziņu portāls Lietuvā publicēja viltus ziņu par vācu karavīru vandalismu ebreju kapsētā. Savukārt Polijas Kara pētniecības akadēmijas mājaslapā parādījās it kā organizācijas komandiera aicinājums cīnīties "pret amerikāņu okupāciju".

Uzbrukumus papildināja vēl citas dezinformācijas metodes - neeksistējošu "žurnālistu" viedokļa raksti un viltus e-pasta vēstules, kuru sūtītāji uzdodas par amatpersonām, militārpersonām vai žurnālistiem.

Šī gada aprīlī Latvijā tika izplatītas viltus ziņas, ka Covid-19 Latvijā esot ieveduši Kanādas karavīri, savā ziņojumā norāda "FireEye".

Par dažiem gadījumiem jau bija ziņojušas attiecīgo valstu valdības, taču kiberdrošības kompānija apkopojusi vienuviet vairākus uzbrukumus, kuri ir daļa no "plašākas ietekmes kampaņas".

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu