Teju puse aptaujāto Krievijas iedzīvotāju uzskata, ka amerikāņi uz Mēness nav bijuši (34)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Nīls Ārmstrongs uz Mēness.
Nīls Ārmstrongs uz Mēness. Foto: Publicitātes foto

Jaunā aptaujā amerikāņi noskaidrojuši, ka nedaudz mazāk nekā puse no 1600 aptaujātajiem Krievijas iedzīvotājiem uzskata, ka amerikāņu izkāpšana uz Mēness 1969. gadā bija valdības iestudēta, vēstīts izdevumā "Newsweek".

Nosēšanās uz Mēness, kad amerikāņu astronauti Nīls Ārmstrongs un Bazs Aldrins kļuva par pirmajiem cilvēkiem vēsturē, kas spēruši kāju uz Zemes dabiskā pavadoņa, norisinājās aukstā kara laikā starp Ameriku un Krieviju. Abas nācijas bija nopietni paplašinājušas savas kosmosa izpētes programmas, Krievijai kļūstot par pirmo valsti, kas nosūtījusi cilvēku – Juriju Gagarinu – kosmosā. Tas notika astoņus gadus pirms amerikāņu izkāpšanas uz Mēness.

Īsi pēc amerikāņu nosēšanās uz Mēness Padomju Savienība noliedza, ka piedalās kosmosa sacīkstēs ar ASV, kā arī apgalvoja, ka viņiem nepastāv Mēness apguves programma, kritizējot NASA par tās ieguldījumu kosmosa apguvē. Daži Amerikas politiķi šos apgalvojumus izmantoja, lai paziņotu, ka amerikāņu varas personas kosmosa sacīkstes izgudroja, lai attaisnotu miljonus dolāru, kas ieguldīti kosmosa programmās.

Tikai desmitiem gadu vēlāk Padomju Savienība atzina, ka arī viņi gatavojās doties uz Mēnesi. 1989. gadā laikraksts “New York Times” publicēja rakstu “Krievi beidzot atzīst, ka zaudēja Mēness sacīkstēs”.

Sazvērestību teorijas par to, vai nolaišanās uz Mēness bija iestudēta, parādījās pēc Apollo 11 misijas. 1976. gadā Bils Keisings publicēja brošūru ar nosaukumu “Mēs nekad neesam bijuši uz Mēness: Amerikas trīsdesmit miljardu dolāru vērtā krāpšana”, kurā viņš apstrīd pierādījumu par izkāpšanu uz Mēness autentiskumu. Lielu daļu no Keisinga teiktā zinātnieki ir atspēkojuši.

1999. gada aptaujā noskaidrojās, ka pieci procenti amerikāņu domā, ka viesošanās uz Mēness bija iestudēta, bet pēc 20 gadiem šis skaitlis bija palielinājies tikai līdz sešiem procentiem.

Krievijā, kā izrādās, šo sazvērestības teoriju atbalsta krietni lielāks skaits cilvēku. 2018. gadā “Roscosmos” vadītājam Dmitrijam Rogozinam tika jautāts, vai Krievija plāno doties uz Mēnesi. Atbildes vietā viņš pajokoja, sakot, ka tas būtu jādara, lai pārliecinātos, vai amerikāņi tiešām tur ir bijuši.

Jaunākajā aptaujā parādīts, ka ticība šai sazvērestību teorijai mazinās, proti, 2018. gadā tai ticēja 57% aptaujāto Krievijas iedzīvotāju, bet tagad tie ir tikai 45%.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu