Kas ir Krievijas hakeri, pret kuriem vērstas ES sankcijas? (17)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Eiropas Savienība (ES) šonedēļ pirmoreiz izsludināja sankcijas par kiberuzbrukumu organizēšanu. Tās vērstas pret Krievijas un Ķīnas pilsoņiem, kā arī atsevišķu Krievijas militārā izlūkdienesta (GRU) vienību. Raidorganizācijas BBC Krievijas ziņu dienests skaidro, kas ir ar sankcijām apliktie Krievijas hakeri.

ES oficiālajā vietnē ievietotajā dokumentā norādīts, ka sankcijas piemērotas diviem Ķīnas pilsoņiem, kā arī četriem Krievijas pilsoņiem - Aleksejam Miņinam, Aleksejam Moreņecam, Jevgeņijam Serebrjakovam un Oļegam Sotņikovam. Sankcijas uzliktas arī diviem ar Ķīnu un Ziemeļkoreju saistītiem uzņēmumiem, kā arī Krievijas militārā izlūkdienesta GRU Īpašo tehnoloģiju galvenajam centram. Tas tiek vainots 2017.gada kiberuzbrukumos, izmantojot vīrusus "NotPetya" un "EternalPetya", kā arī uzbrukumos Ukrainas energosistēmai 2015. un 2016. gada ziemā.

Dokumentā norādīts, ka struktūra, kas pazīstama arī kā 74455. vienība, "ir atbildīga par kiberuzbrukumiem ar ievērojamām sekām, kuri veikti ārpus Savienības un rada ārēju draudu Savienībai un tās dalībvalstīm", kā arī valstīm ārpus ES.

Krievijas pilsoņiem sankcijas piemērotas saistībā ar mēģinājumu uzlauzt Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) datorsistēmu. Viņi visi raksturoti kā GRU darbinieki, kuri 2018.gada aprīlī Hāgā centās nesankcionēti piekļūt OPCW tīklam.

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) raksturojis Jevgeņiju Serebrjakovu kā augsta ranga GRU virsnieku, kurš darbojoties organizācijas 26165.vienībā, kas specializējas kriptogrāfijā. Rietumvalstu specdienesti uzskata, ka Serebrjakovs piedalījies veselā kiberuzbrukumu sērijā un, iespējams, vadījis mobilās hakeru grupas.

2016.gadā Serebrjakovs esot piedalījies hakeru operācijā Riodežaneiro laikā, kad tur notika olimpiāde. Tajā pašā gadā viņš esot mēģinājis ielauzties Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) un ASV Antidopinga aģentūras (USADA) datortīklos. 2018.gada aprīlī Serebrjakovu aizturēja Nīderlandē par mēģinājumu ielauzties OPCW datorsistēmā, izmantojot bezvadu interneta tīklu.

Cilvēks ar šādu vārdu uzrādīts kā autors zinātniskam darbam par kriptogrāfiju, ko 2014.gada izdeva Krievijas Aizsardzības ministrijas pakļautībā esošs pētniecības centrs.

Aleksejs Moreņecs ir tās pašas GRU 26165. vienības virsnieks. FIB ziņojumos norādīts, ka Moreņecs esot palīdzējis sagatavot un transportēt aprīkojumu 2018. gada uzbrukuma mēģinājumam Hāgā. Viņa uzdevums esot bijis nodrošināt nepārtrauktu hakeru piekļuvi OPCW Wi-Fi tīklam.

Aprīlī Nīderlandes pretizlūkošanas aģenti Moreņeca mantās atrada taksometra kvīti par braucienu no vietas, kur atrodas GRU 85. Galvenā centra ēka, līdz Šeremetjevas lidostai.

Sociālajos tīklos atrodamā informācija liecina, ka Moreņecs 1999.gadā absolvēja Možaiska kara akadēmiju. FIB viņu uzskata par vienu no "izbraukuma" hakeriem, kurš piedalījās operācijās visā pasaulē.

Moreņecs piedalījās 2018.gada mēģinājumos uzlauzt OPCW, Starptautiskās Olimpiskās komitejas un WADA datorsistēmas. 2018.gada aprīlī viņš Nīderlandē tika aizturēts un izraidīts no valsts kopā ar Serebrjakovu, Sotņikovu un Miņinu.

Arī Aleksejs Miņins ir GRU virsnieks, kurš kopā ar Serebrjakovu un Moreņecu piedalījās operācijā pret OPCW. BBC noskaidroja, ka Miņins kā savu reģistrējis adresi, kurā atrodas tā dēvētā Konservatorija, kā neformāli dēvē Krievijas Aizsardzības ministrijas kara akadēmiju, kurā sagatavo militāros izlūkus.

Savukārt Oļegs Sotņikovs ir GRU virsnieks, kurš Serebrjakovam un Moreņecam palīdzēja īstenot 2018.gada operāciju Hāgā.

ASV norādījušas, ka kiberuzbrukumu WADA daļēji motivēja pret Krieviju sāktās izmeklēšanas par dopinga lietošanu sportistu rindās. Uzbrukums OPCW esot bijis saistīts ar izmeklēšanu par bijušā Krievijas izlūka Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanu Solsberi.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu