Kāpēc Tramps vēlas pārlikt vēlēšanas? (20)

Foto: AFP/SCANPIX
Toms Rātfelders
CopyLinkedIn Draugiem X

ASV prezidents Donalds Tramps tviterī ir paudis ierosinājumu atlikt ASV vēlēšanas. Kā mēs varam izskaidrot šādu Baltā nama saimnieka retoriku?

Kas ir noticis?

Trešdien, 30. jūnijā, ASV prezidents Donalds Tramps mikroblogošanas vietnē Twitter paziņoja, ka viņa valstī 3. novembrī paredzētās vēlēšanas būtu jāpārceļ. Prezidents aizbildinājās ar iespējamu krāpniecību, kura var rasties Covid-19 krīzes apstākļos. Viņaprāt, vispārējas pasta balsošanas rīkošanas (nevis attālinātās balsošanas, kas esot laba) gadījumā pavērsies plašas viltošanas iespējas. Tāpēc vēlēšanas būtu nepieciešams noturēt tajā brīdī, kad cilvēki varēs pienācīgi, droši un bez bailēm nobalsot.

Vēlēšanu likumu, kurš nosaka nepieciešamību rīkot balsojumu 3. novembrī, var mainīt vienīgi Kongress. Tomēr, ņemot vērā to, ka demokrāti kontrolē Pārstāvju palātu, šāds scenārijs ir ārkārtīgi mazticams. Būtiski, ka šim Trampa ierosinājumam pretestību ir paspējuši izteikt arī republikāņi. Iespējams, ka tāpēc viņš mirkli vēlāk no šīs idejas atteicās. Tiesa gan, Baltā nama saimnieks paturēja savu pozīciju par to, ka nevēloties negodīgas vēlēšanas.

Kā mēs varam izskaidrot šo Trampa retoriku? Ko viņš īsti ar šādu paziņojumu vēlas panākt? Vaicājām Latvijas starptautisko attiecību ekspertiem.

Foto: Reuters / Scanpix

Ko vēlas panākt Tramps?

Politologs Mārtiņš Hiršs intervijā norāda, ka Tramps ar šādu paziņojumu mēģina novērst uzmanību no ASV ekonomikas datiem. Konkrēti – no fakta, ka viņa katastrofālā un haotiskā atbilde uz Covid-19 krīzi ir novedusi ASV pie IKP krituma šī gada otrajā ceturksnī par 9.5%. Šie rādītāji ir pielīdzināmi Lielajai depresijai. Tramps šādu metodi ir izmantojis jau sen – ar skaļiem, skandaloziem izteikumiem novērst uzmanību no reālām problēmām un savām kļūdām.

Līdzīgs viedoklis ir arī Baltijas Drošības fonda direktoram Otto Tabunam. «Es uzskatu, ka ar šo paziņojumu viņš vēlas mobilizēt savus atbalstītājus. Ņemot vērā viņa popularitātes reitingus, kas ir nokritušies gan Covid-19 krīzes ietekmē, gan saistībā ar rasu diskriminācijas protestiem un policijas vardarbību,» saka Tabuns.

Savukārt Latvijas Universitātes asociētais profesors Daunis Auers Trampa retoriku skaidro ar vēlēšanos apšaubīt novembra vēlēšanu rezultātus, ja viņam nāktos tajās zaudēt.

Šeit gan viņš noraida iepriekš publiskajā telpā izskanējušo teoriju, ka Tramps zaudējuma gadījumā prezidenta krēslu varētu neatstāt. Auera prāt lielu lomu spēlē paša Trampa egoisms, jo politiķis ir iedomājies, ka zaudējums vēlēšanās gluži vienkārši nav iespējams. Profesors aicina atcerēties viņa iepriekš izskanējušos izteikumus par to, ka ir pats labākais visās jomās. Fakts, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, būtu neveiksmes izskaidrojums gan viņam pašam, gan, iespējams, arī vēlētājiem, norāda Auers.

Hiršs šajā kontekstā gan piemetina, ka Tramps ir spējis izveidot spēcīgu personības kultu un arī zaudējuma gadījumā no politiskās skatuves nekur nepazudīs.

Pašreizējais Baltā nama saimnieks turpinās spēlēt destabilizējošu lomu gan ASV iekšpolitikā, gan arī republikāņu partijā. Turklāt pats fakts, ka mēs runājam par to, vai ASV prezidents savu amatu atstās labprātīgi, ļoti liecina par to, ka Tramps ir nopietni degradējis viņa valsts demokrātiju, kā arī ASV tēlu visa pasaulē.

Tabuns vērš uzmanību uz to, ka šajā stāstā jebkurā gadījumā lielu lomu spēlēs arī pārējie republikāņi. Tas tāpēc, ka tie var izdarīt lielu spiedienu uz Trampa lēmumiem un to atbalsta zudums var likt prezidentam mainīt savu kursu. Spilgts piemērs ir pašreizējais gadījums, kad pret Trampa ierosinājumu pārlikt vēlēšanas iestājās republikāņu līderi gan Senātā, gan Pārstāvju palātā. Šis gadījums esot arī samērā interesants, jo parasti rRepublikāņi ir nostājušies prezidenta pusē un viņu atbalstījuši arī saistībā ar pretrunīgiem izteikumiem un lēmumiem.

Foto: AFP / Scanpix
Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu