Pasaulē nepieejamākā vieta: Islandes vientuļnieku bāka (6)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Wikimedia Commons

Bākas allaž ir bijušas tās celtnes, kuras apvij dažādas leģendas un baisi nostāsti. Taču kāds no kuģu orientieriem uz citu fona izceļas ar fenomenālu lokāciju - Islandes Vestmanu salu arhipelāgā atrodas bāka, kas uzcelta ne tikai okeāna vidū, bet arī uz klints virsotnes.

Savdabīgā bāka ir tapusi 1939. gadā, uz vienas no augstākajām arhipelāga klintīm, septiņu kilometru attālumā no sauszemes. Pēc aculiecinieku un būvnieku liecībām, bākas celtniecībā aktīvi piedalījušies alpīnisti, kuri pirmie esot sasnieguši klinti un tajā piestiprinājuši troses un tehniku cilvēku un materiālu uzcelšanai, vēsta portāls "Novate". 

Foto: Wikimedia Commons

Pēc uzcelšanas vairākus gadus bāku, kas atrodas uz klints apmēram 40 metrus virs jūras līmeņa, apkalpoja karavīri, kas klinti sasnieguši ar nelieliem kuģiem un pēcāk rāpušies augšup. Tolaik tā bija ārkārtīgi bīstama operācija, tādēļ šim darbam piesaistīti tikai pieredzējuši speciālisti. 

Mūsdienās klints virsotnē esošā bāka tiek uzraudzīta attālināti ar automatizētas sistēmas palīdzību, tomēr tūristu vidū netrūkst dēkaiņu, kas uz bāku nokļūst ar helikopteru. Jāteic gan, ka šis ceļš ir paveicams tikai saulainā bezvēja dienā, kas šajā apgabalā ir retums, pretējā gadījumā ceļojums var izvērsties par bīstamu un neiespējamu misiju. 

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu