LTRK: Latvijas IKP krituma apmērs otrajā ceturksnī ir mazāks, nekā varēja būt

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) kritums 9,8% apmērā šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2019.gada attiecīgo periodu ir mazāks, nekā varēja būt, un tas zināmā mērā ir vērtējams kā panākums, atzina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Pēc Endziņa minētā, tas, ka šogad otrajā ceturksnī pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem ātrā novērtējuma datiem Latvijas IKP sarucis par 9,8% salīdzinājumā ar gada iepriekš attiecīgo periodu, ir vērtējams zināmā mērā panākums. Tieši šā gada otrā ceturkšņa mēneši bija uzņēmējiem smagākie Covid-19 kontekstā.

Viņš atgādināja, ka LTRK Ekonomikas indeksa vērtības mērījums marta beigās un aprīļa sākumā liecināja, ka

 uzņēmēju sentiments un prognozes par nākotni pietuvojušās 2009.gada un 2008.gada krīzes līmenim.

Šā gada martā un aprīlī uzņēmējiem bija milzīga nenoteiktība par situācijas attīstību gan pašmāju tirgū, gan ārvalstu tirgos. Taču sekmīga epidemiologu un intensīvā režīmā valdības darba rezultātā Latvijas uzņēmēju noskaņojums kļuvis cerīgāks.

Viņš teica, ka Latvijas IKP kritums šā gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada varētu būt mazāks nekā šā gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu gadu. Šādas cerības vieš uzņēmējdarbības vidē pieejamā informācija, kā arī komunikācija ar uzņēmējiem.

Pēc Endziņa sacītā, uzņēmēji ir spējuši pārkārtot biznesu, pielāgoties pašreizējiem ekonomiskajiem apstākļiem un guvuši sapratni par to, kā strādāt jaunā koronavīrusa apstākļos. Arī mazumtirdzniecībā situācija uzlabojusies un ir citas pozitīvas tendences.

Vienlaikus Endziņš sacīja, ka ir pāragri novērtēt, cik liels IKP kritums Latvijā varētu būt šogad trešajā ceturksnī. Tas lielā mērā ir atkarīgs no tā, vai sekos pandēmijas otrais vilnis, kā arī no eksportējošo uzņēmumu situācijas kopumā.

TVNET jau vēstīja, ka Latvijas IKP šogad otrajā ceturksnī, pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem ātrā novērtējuma datiem, samazinājies par 9,8%, salīdzinot ar 2019.gada attiecīgo periodu.

Savukārt šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pirmo ceturksni, pēc sezonāli un kalendāri koriģētajiem datiem, IKP samazinājies par 7,5%.

2020.gada otrajā ceturksnī Latvijas IKP salīdzināmajās cenās bija 6,211 miljardu eiro apmērā, kamēr gada pirmajā ceturksnī IKP bija 6,715 miljardu eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu