Plaušu vēža pacientu biedrība: Pēdējā gada laikā ir vērojami uzlabojumi veselības aprūpes sistēmā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Robina Weermeijer/unsplash

Uzlabojot diagnostikas iespējas un paplašinot kompensējamo medikamentu sarakstu, pēdējā gada laikā ir vērojami uzlabojumi veselības aprūpes sistēmā, kas nozīmē, ka arī ārstēšanās process plaušu vēža pacientiem ir kļuvis efektīvāks un rezultatīvāks, piektdien plaušu vēža pacientiem veltītā pasākumā atzīmēja šo pacientu un viņu tuvinieku biedrības valdes loceklis Harijs Gals.

1.augustā atzīmējot starptautisko Plaušu Vēža dienu, sabiedrības informētības celšanas nolūkos, iepretim Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centram, simboliski tika iestādīts mūžzaļais rododendrs. Augs tādējādi izvēlēts kā cerības un ticības apliecinājums tam, ka pēdējos divos gados notikušās pozitīvās pārmaiņas plaušu vēža terapijā un diagnostikā turpināsies.

"Mēs - Plaušu vēža pacientu un tuvinieku biedrība - uz notikumiem un dažādiem dzīves pavērsieniem cenšamies raudzīties pozitīvi, turoties pie apziņas, ka mums ir, mums izdodas, mēs darām un turpināsim darīt vēl vairāk," izsakās Gals.

Pēc viņa paustā, vairākus mēnešus gadā šis mūžzaļais rododendrs uzziedēs - būs skaisti ziedi, kas simbolizēs to, ka nākotnē plaušu vēža pacientiem tiks nodrošināta vēl labāka aprūpe un ārstniecības process.

"Ir ļoti būtiski, lai pacienti spētu noticēt, ka viņiem patiešām tiks nodrošināta nepieciešamā ārstēšana

un līdz ar to iedrošināt cilvēkus savlaicīgāk vērsties pie ārstiem pēc palīdzības," uzsver Gals, norādot, ka šādā veidā ir iespējams būtiski palielināt dzīvi palikušo plaušu vēža pacientu skaitu.

Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis pauž gandarījumu par līdzšinējo sadarbību ar onkoloģisko pacientu atbalsta biedrībām, kas ir bijusi vērsta uz pacientu ārstēšanās apstākļu uzlabošanu. "Vienlaikus šis simboliskais pasākums apliecina pacientu uzticēšanos mūsu slimnīcas ārstiem, kas dara visu iespējamo, lai palīdzētu ikvienam pacientam, kas ārstējas mūsu slimnīcā," akcentē Paeglītis.

Kā skaidro Austrumu slimnīcas onkoloģijas galvenā speciāliste, Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnikas Ķīmijterapijas dienas stacionāra vadītāja Iveta Kudaba, viens no būtiskākajiem nosacījumi plaušu vēža efektīvai diagnostikai un ārstēšanai, pirmkārt, ir sabiedrības veselība, kas ietver profilaksi, ar ko iespējams novērst vajadzību vispār uzsākt plaušu vēža ārstēšanu.

Būtiska ir arī savlaicīga un pēc iespējas agrīnāka diagnostika, jo plaušu vēzi ir sarežģīti diagnosticēt,

skaidro speciāliste. Slēptas klīniskās gaitas dēļ, tas nereti tiek atklāts jau vēlīnā stadijā. Trešais svarīgais aspekts, par ko šobrīd jau ir sākta saruna, ir specifiska ārstēšana, kas nozīmē to, ka konkrētam pacientam tiek piemērota konkrēta ārstēšanas metode.

"Šis gads plaušu vēža pacientiem ir iezīmējies ar to, ka ir pieejami jauni medikamenti,

tāpat joprojām tiek nodrošināta gan mērķterapija, gan arī imūnterapija, atbilstoši piemērojot tās pacientiem ar jau konkrētām plaušu vēža mutācijām," atzīmē Kudaba.

Austrumu slimnīcas torokālās ķiruģijas galvenais speciālists Māris Apšvalks mudina cilvēkus saprast smēķēšanas kaitīgumu un atmest šo nodarbi. Speciālists uzsver preventīvo pasākumu nozīmi, norādot, ka tikai informēts cilvēks spēs izvērtēt riskus un pieņemt saprātīgus lēmumus, kas pasargās no saslimšanas.

Lai gan ar plaušu vēzi saslimst arī cilvēki, kas nav smēķējuši un nesmēķē, tomēr galvenā riska grupa ir un paliek cilvēki, kas smēķē, atzīmē Apšvalks. "Varbūt tas izklausās pārāk pamācoši, bet manuprāt - nekad nenāk par sliktu atgādināt šo skarbo patiesību, ka plaušu vēzi grūti pamanīt, laikus diagnosticēt un sarežģīti ārstēt," izsakās speciālists.

Slimnīcas pārstāve Ilga Namniece skaidro, ka Austrumu slimnīcā plaušu vēža ārstēšana notiek trijos stacionāros - Plaušu slimību un tuberkalozes centrā, Latvijas Onkoloģijas centrā un stacionārā "Gaiļezers". Lai uzlabotu pacientu aprūpi Tuberkolozes un plaušu slimību centrā darbu sācis Ārstu multidisciplinārais konsīlijs plaušu onkoloģiskajiem pacientiem, kurā no gada sākuma jau konsultēti 309 pacienti.

No pagājušā gada valsts apmaksā arī pozitronu emisijas datortomogrāfijas izmeklējumus pacientiem ar plaušu vēzi.

Gan izmeklējumu metodes, gan ķirurģiskās operācijas Latvijā kļūst mazāk invazīvas un pacienti pēc tām ātrāk atkopjas.

No šī gada marta valsts Kompensējamo zāļu saraksts ir papildināts ar nozīmīgiem medikamentiem plaušu vēža ārstēšanai, kas var pagarināt pacienta dzīvildzi par vairākiem gadiem, kā arī būtiski uzlabo dzīves kvalitāti, skaidroja slimnīcā.

Latvijā plaušu vēzi ik gadu atklāj vairāk nekā 1000 cilvēkiem. Divas trešdaļas pacientu nomirst pirmajā gadā pēc diagnozes noteikšanas.

Plaušu vēzi iespējams diagnosticēt, veicot rentgenoloģisku izmeklēšanu, datortomogrāfiju vai bronhoskopiju. Tomēr pirmajās stadijās tas var neizraisīt nekādus pamanāmus simptomus. Visbiežāk to atklāj tikai trešajā vai ceturtajā stadijā, kad parādās tādi simptomi kā, piemēram - pazeminātas darbaspējas, aizdusa, nepārejošs klepus, krēpas ar asins piejaukumu, balss aizsmakums, svīšana, krišanās svarā bez iemesla, sāpes krūtīs - elpojot, ēdot, klepojot, ir palielināti padušu un kakla rajona limfmezgli, galvassāpes, sāpes kaulos, pieaugošs nogurums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu