Lietuva aicina ASV palīdzēt risināt Astravjecas AES drošības problemātiku (6)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas enerģētikas ministrs Žīgimants Vaičūns
Lietuvas enerģētikas ministrs Žīgimants Vaičūns Foto: AFP/SCANPIX

Lietuvas enerģētikas ministrs Žīgimants Vaičūns piektdien vērsies pie Amerikas Savienotajām Valstīm, aicinot palīdzēt risināt drošības problēmas, kas saistītas ar Baltkrievijā netālu no Lietuvas robežas uzcelto Astravjecas atomelektrostaciju (AES), ko drīzumā paredzēts iedarbināt.

Telefonsarunā ar ASV enerģētikas ministru Denu Brijetu viņš uzsvēris, ka šī kodolspēkstacija rada ģeopolitisku apdraudējumu Lietuvai un visam reģionam.

Vaičūns pateicies par "aktīvu un efektīvu ASV iesaistīšanos" cauruļvada "Nord Stream 2" problēmas risināšanā, norādot, ka šāda iesaistīšanās būtu nepieciešama arī Astravjecas AES gadījumā, un brīdinot, ka atomelektrostacijas iedarbināšanu nedrīkst sasteigt uz drošības rēķina.

Kā ziņots, ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo trešdien pavēstīja, ka Vašingtona pastiprinās sankciju režīmu pret Krievijas enerģētikas projektiem, atceļot izņēmumus, kas bija attiecināti uz vairākiem uzņēmumiem, kuri iesaistīti cauruļvadu "Nord Stream 2" un "Turkstream" būvē. Lai gan ASV lēmums uzreiz nenovedīs pie jaunām sankcijām, tas ir vēl viens solis ASV centienos apturēt "Nord Stream 2" projektu, kurš, kā uzskata Vašingtona, palielinās Eiropas Savienības (ES) atkarību no Krievijas dabasgāzes..

Vaičūns arī iepazīstinājis kolēģi ar reģiona gāzes nozares aktualitātēm. Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes terminālim kopš pagājušā gada oktobra piegādātas četras lielas gāzes kravas  no ASV.

Lietuva uzskata, ka Baltkrievija nav ievērojusi drošības prasības, ceļot spēkstaciju, kas atrodas aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas, un apņēmusies bloķēt tajā ražotās elektroenerģijas nonākšanu tirgū.

Uz Astravjecas AES jau atvesta kodoldegviela un notiek gatavošanās spēkstacijas iedarbināšanai augustā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu