Augstskolas neplāno paaugstināt nākamā gada studiju maksu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Universitāte
Latvijas Universitāte Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas augstskolas neplāno paaugstināt nākamā gada studiju maksu, aģentūra LETA noskaidroja augstskolās.

Latvijas Universitātē, ņemot vērā šī gada situāciju, studiju maksas netiek paaugstināta, stāstīja universitātes Komunikācijas un inovāciju departamenta redaktore Antra Sprēde.

Arī Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) informēja, ka augstskola būtiskas izmaiņas studiju maksā nav plānojusi. Atsevišķām programmām veikta studiju maksas korekcija un RSU ieviesusi uzņemšanas izcilības atlaides. Ar šo atlaidi gada studiju maksa paliek iepriekšējā līmenī vai arī minimāli mainās - aptuveni 5-7% apmērā, nodrošinot studiju programmu kvalitātes pieaugumu un rentabilitāti, pauda RSU.

Arī Rīgas Tehniskās universitātes Studiju departamentā norādīja, ka universitātē šogad studiju maksa paliek iepriekšējā līmenī.

2020./2021.studiju gadā arī biznesa augstskolā "Turība" nav plānots studiju maksas pieaugums, tieši pretēji - augstskola piedāvājot virkni studiju maksas atvieglojumu, informēja augstskolā. Tā, piemēram, slēdzot līgumu no 27.jūlija līdz 31.jūlijam studijām Rīgā, iespējams saņemt 50% atlaidi otrajam studiju semestrim.

Vienlaikus "Turība" esot saglabājusi samazināto studiju maksu filiālēs - slēdzot līgumu līdz 5.septembrim, studijas kādā no augstskolas filiālēm Cēsīs, Talsos vai Liepājā maksās 780 eiro gadā.

Arī Daugavpils Universitātē 2020./2021.studiju gadā studiju maksas izmaiņas nenotiks. Bet par maksu 2021./2022.studiju gadam tiks lemts ne agrāk kā nākamā gada februārī, atklāja mācību iestādes Starptautisko un sabiedrisko attiecību daļas pārstāve Kristīne Daņilova.

Vienlaikus Latvijas Lauksaimniecības universitātē studiju maksa nākamajā studiju gadā nemainīsies, apliecināja augstskolas komunikācijas vadītāja Lana Janmere.

Arī Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā (RTA) studiju maksas kāpums pagaidām nav plānots, vienlaikus atsevišķām studentu kategorijām var tikt piemērotas dažāda lieluma studiju maksas atlaides. Tā, piemēram, 10% atlaidi pirmajā studiju gadā no pilnās studiju maksas saņem reflektanti, kuriem RTA studē pirmās pakāpes radinieks, bet 15% atlaidi pirmajā studiju gadā saņems RTA 2019./2020.studiju gada absolventi, kuri turpina studijas RTA maģistrantūrā.

Tāpat 10% atlaidi vienam semestrim saņem RTA bijušie studenti, kas atjauno studijas. Tiek piešķirtas arī citas studiju maksas atlaides, bet gadījumos, kad studentam pienākas vairākas atlaides, tās nesummējas.

Ventspils Augstskolas vecākais speciālists sabiedrisko attiecību jautājumos Edgars Žukovskis informēja, ka jaunajā studiju gadā maksa par studijām nav mainījusies un visās studiju programmās tā ir saglabājusies iepriekšējā gada līmenī. Viņš piebilda, ka pagājušajā gadā tika celta studiju maksa atsevišķām studiju programmām, lai pielīdzinātu studiju maksu valsts dotācijai par vienu studiju vietu.

Liepājas Universitātes mārketinga speciālists Gundars Čiževskis apstiprināja, ka 2020./2021.akadēmiskajā studiju gadā visām studiju programmām maksa ir palikusi nemainīga, salīdzinot ar iepriekšējo studiju gadu.

Arī Vidzemes Augstskolā (ViA) 2020./2021.akadēmiskajam gadam studiju maksa saglabāsies nemainīga. "Turklāt, lai veicinātu studentu nodarbinātību Covid-19 radītās krīzes apstākļos un studentus vairāk iesaistītu augstskolas mērķu sasniegšanā, kā arī atbalstītu studijās, ViA vadība ir pieņēmuši lēmumi samazināt savu atalgojumu par 10% laika periodā no šā gada jūnija līdz decembrim un šo summu novirzīt ViA studentu grantu programmai," piebilda ViA sabiedrisko attiecību speciāliste Monika Sproģe.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu