Nakts klubi: Esošie laika ierobežojumi izklaides nozarei veicinās pagrīdes nozares pieprasījumu (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Alkohols. Ilustratīvs attēls
Alkohols. Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Esošie laika ierobežojumi izklaides nozarei Covid-19 izplatības mazināšanai veicinās pagrīdes nozares pieprasījumu, pauda nakts klubu pārstāvji.

"Coyote Fly" vadītāja Liene Bukbārde stāstīja, ka esošie Covid-19 izplatības ierobežojumi nestrādā nakts klubiem par labu. Neskatoties uz to, ka ārkārtējā situācija ir atcelta, lielai daļai uzņēmumu ir liegts strādāt laika ierobežojuma dēļ.

"Mūsu sfēras pārstāvjiem ir neizpratne par šī ierobežojuma pamatojumu, jo neredzam, kādēļ mūsu darbība tiek apstādināta, bet citi potenciālie vīrusa perēkļi darbu drīkst turpināt. Šobrīd rodas sajūta, ka teorētiski visiem ir vienlīdzīgi noteikumi, tomēr realitātē dažiem ir privilēģijas," pauda Bukbārde.

Viņa piebilda, ka neizpratni rada arī situācija starp Baltijas valstīm. "Coyote Fly" vadītāja pauda, ka "valdība skaļi runāja, ka Baltijas valstis ir vienotas un seko viena otrai", bet patlaban Latvija esot vienīgā no trīs valstīm, kur visām izklaides vietām ir noteikts darba laika ierobežojums. Vienlaikus viņa secināja, ka valdībai prioritāte ir statuss "Latvija - veiksmes stāsts", nevis izklaides nozares glābšana.

Pēc Bukbārdes teiktā, drīz cilvēki meklēšot pagrīdes izklaides. "Šeit nav runa tikai par nenomaksātiem nodokļiem, nelegāli nodarbinātiem cilvēkiem, bet arī par vispārējo situāciju, kas grauj izklaides industriju Latvijā," sacīja kluba vadītāja, paužot viedokli, ka varas iestādes zinot par šīm vietām. "Vai nu negrib, vai nedrīkst tās sodīt, jo jau kopš ārkārtējā stāvokļa sākuma šīs vietas nelegāli turpina strādāt līdz pat plkst.6 rītā," sacīja nakts kluba vadītāja.

Viņa norādīja, ka realitāte ir skarba, jo visa izklaides nozare ir uz izdzīvošanas- bankrota sliekšņa. Pēc Bukbārdes sacītā, nevienam nav noslēpums, ka izklaides sfērā ir tikai aptuveni divas līdz trīs "pīķa stundas", kurās ir iespējams gūt ieņēmumus. "Un šobrīd mums iespēja nopelnīt ir atņemta," viņa teica.

"Mēs saprotam situācijas nopietnību un piekrītam lielākajai daļai ierobežojumu. 15.jūlijā rīkotajā piketā mūsu nozares pārstāvji arī godīgi teica, ka mēs nesūdzamies, mēs tikai gribam strādāt. Šobrīd darba laika ierobežojums to neļauj darīt. Vienīgais ierobežojums, kas mums nav pieņemams un pamatots, ir aizliegums strādāt pēc plkst.24," uzsvēra Bukbārde.

"Friends Club" pārstāvis Aldis Dolgais uzskata, ka valdība arī nav skaidri definējusi, pie kādiem nosacījumiem tiks atcelti laika ierobežojumi.

Pēc viņa stāstītā, "Friends Club" nestrādā kopš 13.marta, no 50 darbiniekiem vairāk nekā puse ir atlaisti, visi atlikušie ir bezalgas atvaļinājumā. Līdz ar to apgrozījuma kritums ir 100%. "Manā skatījumā mēs veicam stratēģisku valsts pasūtījumu - aizsargāt sabiedrību no saslimšanas -, par kuru nesaņemam samaksu, bet vēl maksājam no savas kabatas par telpu īri," piebilda kluba vadītājs.

Dolgais sacīja, ka valsts kā institūcijas pienākums un pamatuzdevums ir sargāt savus iedzīvotājus. Viņš norādīja, ka tā vietā valsts atver robežas, lai "nekontrolēti tajā varētu ierasties inficēti cilvēki, un valsts epidemioloģisko robežu ultimatīvi pārvieto un novieto ap nedaudziem uzņēmumiem - bāriem, klubiem".

"Tā ir nabadzīgas valsts stratēģiska pieeja - aizliegt, neatļaut, sodīt, uzvelt administratīvo slogu un savus tiešos valsts pienākumus uzņēmējiem. Klubiem, bāriem pat netiek dota iespēja parādīt, kā tie var strādāt dotajā situācijā, it īpaši tas attiecas uz klubiem, kuru telpu kopējā platība ir vairāk nekā 1000 kvadrātmetri - tātad šādās telpās ir pilnīgi reālas iespējas ievērot distancēšanos un citus epidemioloģiskos kritērijus," skaidroja Dolgais.

Viņš piebilda, ka līdz dotajam brīdim palīdzība no valsts puses uzņēmumam ir bijusi tikai nodokļu apmaksas termiņa pagarināšanā, jo dīkstāves maksājumi ir palīdzība darbiniekiem un nevis uzņēmumam.

"Kur ir solītā valsts palīdzība uzņēmumam nomas apmaksā par telpām, kurās uzņēmums saskaņā ar valdības lēmumu nedrīkst veikt saimniecisko darbību jau vairāk nekā četrus mēnešus no pusnakts līdz plkst.6? Ja jau klubi un bāri ir tik stratēģiski objekti, ka jāaizliedz to darbība, nu, tad atvēliet līdzekļus saviem stratēģiskajiem partneriem," pauda Dolgais.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets nolēma saīsināt sabiedriskās ēdināšanas vietu darba laiku, lai ierobežotu Covid-19 izplatību un novērstu arvien jaunus slimības uzliesmojumus. Noteikts, ka kultūras, sporta, izklaides, tai skaitā diskotēku un reliģiskās darbības veikšanas vietās, kā arī sabiedriskās ēdināšanas vietās darbs sākams ne agrāk kā plkst.6 un beidzams ne vēlāk kā plkst.24, izņemot brīvdabas kino demonstrācijas pasākumus, kurus atļauts beigt ne vēlāk kā plkst.2.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu