Policija: Daudzi autovadītāji joprojām nezina, kā rīkoties, parādoties uz izsaukumu braucošam operatīvajam transportlīdzeklim (27)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts policija (VP) un citi operatīvie dienesti praksē novērojuši, ka daudzi autovadītāji aizvien nezina, kas jādara, kad ceļu satiksmē piedalās operatīvais transportlīdzeklis ar ieslēgtiem skaņas signāliem un bākugunīm.

Lai situāciju uzlabotu VP izsludinājusi iepirkumu par informatīvo kampaņu par operatīvo transportlīdzekļu dalību ceļu satiksmē.

VP iepirkuma dokumentos norāda, ka autovadītāju nezināšana un novēlota rīcība var novest pie ceļu satiksmes negadījuma, vai pie tā, ka operatīvais transportlīdzeklis neierodas laikus notikuma vietā.

Tāpat, izbraucot uz izsaukumiem, nereti operatīvo transportlīdzekļu vadītāji saskaras ar neērtībām un grūtībām piekļūt pie notikuma vietas, jo iedzīvotāju automašīnas ir novietotas tā, ka kavē operatīvo dienestu nokļūšanu mērķī ātrāk.

Iemesli šādai situācijai ir autovadītāju zināšanu trūkums par ceļu satiksmes noteikumiem - par pareizu rīcību brīdī, kad jāpalaiž operatīvais transportlīdzeklis. Tāpat esot autovadītāji, kuri uzskata, ka, nedodot ceļu operatīvajam transportlīdzeklim, un nekas slikts nenotiks.

Ceļu satiksmes noteikumos šādas situācijas un transportlīdzekļa vadītāja pienākumi ir atrunāti ir atrunāti 4.panta 26., 27. un 28.punktā:

26. Ja tuvojas operatīvais transportlīdzeklis ar iedegtu mirgojošu zilu bākuguni un ieslēgtu speciālu skaņas signālu, citiem ceļu satiksmes dalībniekiem jādod tam ceļš.

27. Ja tuvojas operatīvais transportlīdzeklis ar iedegtu mirgojošu zilu un sarkanu bākuguni un ieslēgtu speciālu skaņas signālu, citiem tajā pašā virzienā braucošo transportlīdzekļu vadītājiem un pretim braucošo transportlīdzekļu vadītājiem (ja nav konstruktīvi izveidota ceļa elementa, kas atdala brauktuvi, piemēram, barjeras, sadalošās joslas) jādod tam ceļš, apturot transportlīdzekli pie ietves vai uz nomales, vai, ja tā aizņemta, – iespējami tuvāk brauktuves labajai malai. Transportlīdzekļu vadītājiem, kas tuvojas krustojumam (ceļam) no cita virziena ceļiem, jāaptur transportlīdzeklis pirms šķērsojamās brauktuves. Uzsākt (turpināt) braukt drīkst tikai pēc tam, kad garām ir pabraucis transportlīdzeklis ar iedegtu mirgojošu zilu bākuguni, kurš brauc aiz pavadāmā transportlīdzekļa (kolonnas).

28. Tuvojoties stāvošam operatīvajam transportlīdzeklim, kuram ir iedegta mirgojoša zila bākuguns, transportlīdzekļa vadītājam jābrauc ar tādu ātrumu, lai, ja nepieciešams, varētu nekavējoties apturēt transportlīdzekli.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu