Noslēgumam tuvojas konstrukciju izbūve Okupācijas muzeja kompleksā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Noslēgumam tuvojas konstrukciju izbūve Okupācijas muzeja kompleksā, pavēstīja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Viņš norādīja, ka vienlaikus ar atjaunoto Okupācijas muzeju un tā "Nākotnes namu" top memoriāls padomju okupācijas upuru piemiņai, kā arī tiks pilnībā sakārtota un labiekārtota Strēlnieku laukuma teritorija.

Griškevičs minēja, ka šobrīd Okupācijas muzeja pārbūvē noslēgumam tuvojas būvkonstrukciju izbūve, turpinās inženierkomunikāciju izbūve un ir sākta telpu apdare. Par 90% pabeigta vēsturiskās Okupācijas muzeja ēkas siltināšana, noņemot esošās tumšās vara skārda loksnes un montējot tās atpakaļ pēc fasādes siltināšanas pabeigšanas. Augustā tiks sākta fasādes apšūšana ar granīta plāksnēm, kas pasūtītas Somijā, no jauna projektētajā ēkas daļā jeb "Nākotnes namā" tās papildinot ar stiklotu fasāžu sistēmu. 

Atbilstoši arhitekta Gunāra Birkerta skicēm ēkai tiks saglabāta oriģinālā apdare tumšos toņos, simbolizējot pagātni, jaunā piebūve tiek veidota gaiša, simbolizējot tagadni, bet piebūve Grēcinieku ielas pusē būs ar stikla sienu, vēstot par apskaidrotu nākotni, norādīja VNĪ vadītājs.

"Kompleksa izveide un vēsturiskās ēkas pārbūve no būvniecības viedokļa ir tehnoloģiski un arhitektoniski sarežģīts projekts, tādēļ būvlaukumā izaicinājumu netrūkst," pauda Griškevičs, atzinīgi novērtējot būvnieka apņēmību kāpināt darbu tempus, lai memoriāla kompleksu pabeigtu līdz gada beigām.

Piemiņas memoriāla "Vēstures taktila" izveide un Strēlnieku laukuma atjaunošana notiks vairākos posmos. Pirmajā posmā notiek piemiņas memoriāla izveide. Būvdarbi notiek atbilstoši SIA "Taktila" izstrādātajam būvprojektam. Pēc būvdarbu pabeigšanas par objekta māksliniecisko pabeigtību gādās mākslinieciskās idejas autori, kuru metu 2007.gadā par labāko atzina starptautiska žūrija. Vides objekts piekļausies Okupācijas muzejam laukumā uz Daugavas pusi.

Otrajā posmā notiks Strēlnieku laukuma teritorijas labiekārtojuma, kā arī lietus ūdens novadīšanas un kanalizācijas sistēmas atjaunošanas projekta izstrāde, autoruzraudzība un būvdarbi laukuma atjaunošanai, ko VNĪ īstenos sadarbībā ar teritorijas īpašnieku - Rīgas domi. Strēlnieku laukuma sakārtošanai finansējumu 869 673 eiro apmērā piesaistījusi Kultūras ministrija no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF). Šobrīd

notiek Strēlnieku laukuma labiekārtošanas projekta saskaņošana ERAF, lai rudenī varētu sākt teritorijas sakārtošanu.

2006.gada nogalē pieņemtais Latvijas Okupācijas muzeja likums nosaka Okupācijas muzeja un padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa izveidošanu, veidojot arhitektonisku vienotu kompleksu Latviešu strēlnieku laukumā Rīgā, kurš vēstīs par represijām padomju okupācijas periodā. Kopumā Latvijas Okupācijas muzeja pārbūvei un padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa izveidei Kultūras ministrija piesaistījusi valsts budžeta finansējumu 8,9 miljonu eiro apmērā. Būvdarbus veic SIA "Skonto būve". Lai stiprinātu projektu uzraudzību, pārliecību par būvdarbu izpildes gaitu un dokumentācijas kvalitāti, VNĪ kopš 2018.gada vidus lielākajiem nacionālas nozīmes objektiem būvuzraudzību veic paši.

VNĪ šobrīd īsteno 118 infrastruktūras attīstības projektus apmēram 180 miljonu eiro apmērā un strādā pie 25 jaunām projektu idejām. VNĪ dibināta 1996.gadā,  un tās īpašniece ir Finanšu ministrija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu