2. līmeņa pensijas mantošana - iespēja izvēlēties, kam atstāt uzkrāto kapitālu

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: pexels.com

Pensiju 2. līmeņa dalībnieki ir strādājošie, kuri savu pensijas uzkrājumu veido no sociālās apdrošināšanu iemaksām. Sasniedzot valstī noteikto pensionēšanās vecumu, šo uzkrāto kapitālu ir iespējams pievienot pensiju 1. līmenim vai izmantot kā mūža pensijas apdrošināšanas polisi, proti, uzkrājumu uzticēt kādai no dzīvības apdrošināšanas kompānijām, kas veiks regulāras izmaksas līdz mūža beigām. Tomēr, kam šie līdzekļi paliek, ja netiek sasniegts pensionēšanās vecums?

No 2020. gada 1. janvāra ikvienam pensiju 2. līmeņa dalībniekam ir tiesības savu uzkrāto kapitālu novēlēt mantojumā – norādīt, kas to saņems, ja persona pensionēšanos nesagaida. Gada pirmajos četros mēnešos šo iespēju ir izmantojuši nedaudz vairāk kā 107 tūkstoši cilvēku  jeb 8,3% no visiem otrā pensiju līmeņa dalībniekiem.

Vienlaikus daudzi cilvēki šo iespēju nav izmantojuši. No gada sākuma līdz aprīļa beigām VSAA (Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā) reģistrēti 1620 miruši pensiju 2. līmeņa dalībnieki, kuri nav izdarījuši nekādu izvēli vai izvēlējušies savu uzkrāto kapitālu pārskaitīt pensiju speciālajā budžetā, tādējādi papildinot to ar 3,540 miljoniem eiro.

Ja uzkrāto otrā līmeņa kapitālu cilvēks izvēlas nodot mantojumā, tas tiek darīts Civillikumā noteiktajā kārtībā, pievienojot citas personas pensiju 2. līmeņa kapitālam.  Izvēli par uzkrātā kapitāla izmantošanu iespējams arī mainīt - VSAA ņem vērā pēdējā saņemtā iesnieguma informāciju jeb novēlējumu.

No personām, kas izmantojušas izvēles iespēju – nodošana mantojumā bijusi populārāka - nāves gadījumā atdot iekrājumus citam izvēlējušies 69% cilvēku, pārējie uzkrājumu novēlējuši novirzīt valsts speciālajā budžetā.

Iesniegumu par pensiju otrā līmeņa mantošanu var iesniegt arī pilnvarota persona. Visērtāk to ir izdarīt  portālā Latvija.lv, izvēloties iesniegumu „Par uzkrātā valsts fondētās pensijas kapitāla izmantošanu nāves gadījumā pirms vecuma pensijas piešķiršanas”. Elektroniski parakstītu iesniegumu var nosūtīt uz e-pasta adresi: edoc@vsaa.gov.lv, bet klātienē var griezties VSAA filiālēs un Valsts un pašvaldību vienotajos klientu apkalpošanas centros.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu