Polijas tiesa apstiprina prezidenta vēlēšanu likumību (2)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Polijas Augstākā tiesa atzinusi Polijas 2020.gada prezidenta vēlēšanu likumību, vairumu sūdzību noraidot, pirmdien pavēstīja tiesas ārkārtas kontroles un sabiedrisko lietu kamera.

Prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā 12.jūlijā ar diviem procentpunktiem līdzšinējais valsts galva Andžejs Duda uzveica Varšavas mēru Rafalu Tšaskovski.

No aptuveni 5800 saistībā ar vēlēšanām iesniegto sūdzību vairāk nekā 90 tika atzītas par pilnīgi vai daļēji pamatotām, tomēr tām nav bijusi ietekme uz vēlēšanu iznākumu, sestdien pavēstīja Augstākās tiesas pārstāvis sakariem ar presi.

Noraidīta arī Tšaskovska kampaņas sūdzība, kurā bija pieprasīts vēlēšanas atzīt par nelikumīgām.

Kā norādīja sūdzības iesniedzēji, esot izmantoti valsts resursi, bet valsts mediji pauduši atbalstu Dudam, tāpēc vēlēšanas uzskatāmas par negodīgām. 

Kā savukārt skaidroja tiesa, kampaņas pārstāvji nav spējuši sniegt liecības šo apsūdzību pamatošanai, turklāt daļa sūdzības bija pārāk izplūdusi.

"Tas, ka vēlētāji izvēlējās izmantot kādu noteiktu informācijas avotu, nav pielīdzināms manipulācijai," norādīja tiesa.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) jau iepriekš bija secinājusi, ka vēlēšanas bija labi noorganizētas, neskatoties uz trūkumiem svarīgu aspektu noregulēšanā.

Organizācija pauda satraukumu par "ārkārtējo polarizāciju un neitralitātes trūkumu masu informācijas līdzekļos" Polijas prezidenta vēlēšanu laikā, un norādīja, ka premjerministra iesaistīšanās Dudas kampaņā sapludinājusi līniju starp valsti un partiju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu