Lietuvas veselības ministra vietnieci tur aizdomās saistībā ar ātro Covid-19 testu iepirkumu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Lietuvas Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienests (FNTT) pirmdien paziņojis, ka pirmstiesas izmeklēšanā par ātro Covid-19 testu iegādi aizdomās turētā statuss noteikts veselības ministra vietniecei Linai Jaruševičienei un Lietuvas uzņēmuma "Profarma" pārstāvjiem.

Ministra vietniece tiek turēta aizdomās, ka, iespējams, ļaunprātīgi izmantojusi amata stāvokli un pārsniegusi savas pilnvaras un valsts tādēļ, iespējams, varēja ciest lielus zaudējumus.

Jaruševičienei kā drošības līdzeklis noteikta parakstīšanās par neizbraukšanu.

Ministra vietniece pirmdien lūgusi viņu atbrīvot no amata. Veselības ministrs Aurēlijs Verīga viņas atlūgumu gatavojas pieņemt piektdien.

Izmeklēšana tiek veikta par iespējamu krāpniecību, dokumentu viltošanu, nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, slēdzot jaunā koronavīrusa noteikšanai paredzētu ātro testu pirkuma līgumu.

Par šo izmeklēšanu tika paziņots jūnija sākumā. Izmeklētāju uzmanības lokā nonācis Nacionālās sabiedrības veselības uzraudzības laboratorijas iepirkums sešu miljonu eiro vērtībā.

Kā sākotnēji norādīja FNTT, pirmstiesas izmeklēšana sākta, saņemot informāciju par aizdomīgām Lietuvā reģistrēta uzņēmuma finanšu operācijām. Vēlāk FNTT direktora vietnieks Mindaugs Petrausks apliecinājis, ka runa ir par uzņēmumu "Profarma".

Pēc viņa teiktā, šobrīd aizdomās turētā statuss kopumā noteikts sešiem cilvēkiem, bet Jaruševičiene "no viņiem pagaidām ir vienīgā amatpersona".

Līdzekļi, ar kuriem "Profarma" mēģinājusi rīkoties, iegūti, pēc publiskā iepirkuma noslēdzot līgumu par ātro testu pārdošanu Nacionālajai  sabiedrības veselības uzraudzības laboratorijai. FNTT norāda, ka šo līdzekļu izmantošana vēlāk tikusi ierobežota.

Saskaņā ar izmeklēšanas datiem uzņēmums, slēdzot līgumu, iespējams, viltojis dokumentus un sniedzis pircējam nepatiesus datus par ātro testu ražotāju.

Izmeklētājiem ir aizdomas, ka pircējs ticis maldināts, pirms līguma slēgšanas nav veicis tirgus analīzi un nav izvērtējis preces cenu un tirgus nosacījumus. Pēc līguma noslēgšanas līdzekļi pārskaitīti testu piegādātājam.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu