Korupcijas skandālā iejauktais Spānijas bijušais karalis nolēmis doties trimdā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Bijušais Spānijas karalis Huans Karloss, pret kuru paša valstī un ārzemēs uzsākta izmeklēšana saistībā ar aizdomām par korupciju, pirmdien paziņoja, ka plāno doties trimdā.

82 gadus vecais bijušais monarhs par to, ka pametīs valsti, vēstulē informējis dēlu patlabanējo karali Filipi VI, teikts karaļa pils paziņojumā.

Izmeklēšana notiek Šveicē un Spānijā, kur mediji regulāri raksta par procesiem ap naudas līdzekļiem, ko Saūda Arābija atbilstoši apsūdzībām maksājusi bijušajam karalim.

Spānijas Augstākā tiesa jūnijā paziņoja par izmeklēšanu, lai noskaidrotu bijušā monarha tiesisko atbildību. Tomēr, ņemot vērā imunitāti, atbildība viņam varētu būt tikai par laiku pēc atteikšanās no troņa.

Aizdomas pamatā koncentrētas ap 85 miljoniem eiro, kas esot slepus pārskaitīti uz Šveices bankas kontu 2008.gadā.

Huans Karloss tronī kāpa 1975.gadā pēc diktatora Fransisko Franko nāves un tad valdīja 38 gadus, līdz 2014.gada jūnijā no troņa atteicās par labu dēlam Filipem VI.

Izmeklēšana Spānijā tika uzsākta 2018.gadā, pēc tam kad tika publicētas Vācijas uzņēmējai Korinnai Larsenai piedēvētās liecības. Kā tiek apgalvots, Larsena kādu laiku bijusi Huana Karlosa mīļākā.

Larsena teikusi, ka karalis saņēmis komisiju, kad Spānijas uzņēmumu konsorcijam piešķirts Saūda Arābijas ātrgaitas dzelzceļa projekta kontrakts.

Larsena liecināja Šveices izmeklētājiem, ka Huans Karloss pārskaitījis viņai 65 miljonus eiro uz Bahamu salām "nevis tāpēc, lai atbrīvotos no šīs naudas", bet "aiz pateicības un mīlestības", vēstīja laikraksts "El Pais".

Šveices mediji martā vēstīja, ka Huanam Karlosam uz Panamas fonda Šveices bankas kontu 2008.gadā toreizējais Saūda Arābijas karalis Abdulla pārskaitījis 100 miljonus dolāru.

Kā vēstīja tīmekļa izdevums "El Espanol", Šveices jurists Dante Kanonika sacījis Žeēvas prokuratūrai, ka viņam dotas instrukcijas "izveidot struktūru", lai slēptu Huanam Karlosam maksātos līdzekļus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu