Augs, kurš pārcietīs sausuma periodus: cik ilgi sukulenti spēs izdzīvot bez laistīšanas?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Mēdz uzskatīt, ka aizmāršīgajiem piemēroti tieši sukulenti - šie tuksneša augi spēj izturēt ilgstošus sausuma periodus, vienlaikus priecējot acis ar neparastu izskatu. Tomēr cik ilgi sukulenti varēs izdzīvot bez laistīšanas?

Sukulentus visbiežāk "met vienā laivā" ar kaktusiem un uzskata par tuksneša augiem. Šie savdabīgie krāšņumaugi pēdējos gados mājas dekoru tendenču topos pelnīti nokļuvuši augšgalā. Taču dažas to sugas aug tropiskos lietusmežos, kalnos vai pat mērenā klimata joslā. Sukulenti ir īpaši ar to spējām uzkrāt ūdens rezerves lapās un reizēm arī saknēs, bet tas tos nepadara par galējiem čempioniem sausuma izturēšanā. Lai šis neparastais augs izdzīvotu, tam gadā ir nepieciešama vismaz viena kārtīga lietaina diena, tomēr starp sugām ir arī daži izņēmumi, kas spēj izturēt arī garākus intervālus starp "aplaistīšanu", vēsta portāls "HowStuffWorks".

Foto: Unsplash

Kas attiecas uz telpaugiem-sukulentiem, šiem īpatņiem ir nedaudz citādi noteikumi nekā to radniecīgajiem augiem dabā. Tas nozīmē, ka mājās augošiem sukulentiem pavisam noteikti nepietiks ar vienu laistīšanas reizi gadā, turklāt telpaugiem ir arī savas prasības attiecībā uz apgaismojumu. 

Sukulenti būs vieni no tiem telpaugiem, kuri nenonīks, ja aizmirsīsi tos apliet nedēļas trīs, tomēr laistīšana ir nozīmīga veselīgu sukulentu uzturēšanā. Pirms iegādājies sukulentus, ir vērts padomāt par tiem piemērotu puķupodu. Reizēm sukulentus var iegādāties lielveikalos dekoratīvās glāzēs vai stikla traukos, tomēr augam tāds pods nebūs piemērots. Labākā izvēle būs māla podi ar caurumu apakšdaļā. Lai izvairītos no pārlaistīšanas, pirms pārstādīšanas podā ieber keramzītu vai akmeņus, kas palīdzēs notecināt lieko ūdeni. Sukulentus ir ieteicams aplaistīt reizi vienā vai divās nedēļās. 

Foto: Unsplash

Nākamā nianse, kuru noteikti vajadzētu ņemt vērā pirms sukulentu iegādes, ir istabas temperatūra. Šie augi spēj zelt un plaukt temperatūrā no 18 līdz 25°C, taču ekstremālas temperatūras svārstības, piemēram, 0°C vai virs 35°C, būs augam letālas. Tāpat ņem vērā, ka sukulentiem ir nepieciešama tiešs saules apgaismojums vismaz triju līdz sešu stundu garumā, taču konkrētiem sukulentiem šīs prasības var atšķirties. Sukulenti zaļās krāsās, piemēram, alveja, nebūs īpaši prasīgi attiecībā uz gaismu un var augt arī ne tik saulainās telpās, bet sukulenti, kuru lapas ir violetos vai siltu krāsu toņos, ir ļoti cimperlīgi saules mīļi un tumšākos istabu stūros nīkuļos. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu