Pēc 20 gadiem izstādē satiekas 21 gleznotāja darbi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Šodien, 4.augustā, Rietumu bankas izstāžu zālē Vesetas ielā 7 tiks atklāta galerijas „A.Sūna” izstāde „21 no XXI pēc 20 gadiem”.

Gadsimtu mijā Agija Sūna sāka projektu „21 no XXI”, uzaicinot piedalīties tajā jaunus gleznotājus, kuri, pēc A. Sūnas domām, ir perspektīvi un sevi 21. gadsimtā pierādīs. Projekta ietvaros tika izdots 21 jaunā mākslinieka darbu katalogs un Agijas Sūnas galerijas telpās noritēja izstāžu sērija.

Agija Sūna norāda, ka 20 gadu laikā glezniecība un tās nozīme ir mainījusies. Daudzi gleznotāji ir devušies ārpus Latvijas, mainījies ir starptautiskais pieprasījums, daudzas galerijas ir izzudušas, tomēr Latvijā joprojām ir izcili un daudzsološi mākslinieki. “Mainība notiek arī gleznotāju interesēs, un tā tam ir jābūt, jo mākslinieks nedrīkst stāvēt uz vietas. Šodien mums ir iespēja redzēt tos pašus pirms 20 gadiem izcili novērtētos un perspektīvākos gleznotājus, kuru darbus mērķtiecīgi ir apvienojis Māris Upzars. Pateicoties Māra cieņpilnajai attieksmei pret citiem māksliniekiem, ir sarīkota nopietna gleznu ekspozīcija. Tas ir ļoti svarīgi, jo šobrīd māksliniekiem ir tik maz iespēju parādīt savus jaunākos darbus. Es ceru, ka šī izstāde sniegs arī vienu otru pārsteigumu.”

Agija Sūna gan ar nožēlu atzīst, ka šodien katastrofāli trūkst finansējuma izstāžu darbībai. Tāpēc ir nepieciešams valsts atbalsts, lai mākslas attīstībā savu lomu spēlētu galerijas.

Izstādes organizators, gleznotājs Māris Upzars: “Agija apzinājās, ka vēlas strādāt ar gleznotājiem, kuri būs nozīmīgi dalībnieki Latvijas XXI gadsimta mākslas norisēs. Protams, viņa nojauta, ka ne visi šie mākslinieki kļūs par atzītiem Latvijas mākslas meistariem, jo cilvēku likteņi mēdz būt ļoti dažādi un neparedzami. Vairāki tolaik jauni un daudzsološi latviešu gleznotāji ir nolēmuši realizēt savus talantus ārpus Latvijas un šobrīd dzīvo un strādā citās valstīs. Esmu priecīgs, ka vairāki no viņiem atrada iespējas un atsūtīja savus darbus izstādei.”

Gandrīz visi projektā iesaistītie gleznotāji ir veiksmīgi atraduši sev raksturīgu izteiksmes veidu un šobrīd ir labi zināmi Latvijas mākslas cienītājiem. Kopīgajā izstādē mākslinieki rāda skatītājiem gleznas, kas ir atšķirīgas gan stila, gan noskaņas un kolorīta ziņā.

Sigita Daugule, gleznotāja: “Pateicoties Agijas projektam, mēs, tolaik vēl jauni un “zaļi” mākslinieki dzīvē, varējām sevi prezentēt un pieteikt mākslas pasaulē. Tas bija kā apstiprinājums, ka ej pareizā virzienā, un, protams, tā bija milzīga motivācija tālāk attīstīties un strādāt.” Sigita līdz šim ir vienīgā Latvijas gleznotāja, kas savulaik ieguvusi prestižo Vīnes Muzeju kvartāla stipendiju.

Projektā apvienoti gleznotāji Artūrs Akopjans, Barbara Gaile, Dace Zēģele, Dita Lūse, Ieva Baklāne, Ieva Jurjāne, Ingrīda Kadaka, Ilmārs Naglis, Jānis Titāns, Katrīna Avotiņa, Kristīna Keire, Kalvis Zuters, Laima Bikše, Madara Gulbis, Māris Upzars, Normunds Brūveris, Rihards Delvers, Ritums Ivanovs, Sigita Daugule, Signe Vanadziņa un Vineta Kaulača.

Savukārt radošās satikšanās laikā pēc 20 gadiem būs aplūkojami 19 mākslinieku darbi. Izstādes autoru vidū ir: Artūrs Akopjans, Barbara Gaile, Dace Zēģele, Dita Lūse, Ieva Jurjāne, Ilmārs Naglis, Jānis Titāns, Katrīna Avotiņa, Kristīna Keire, Kalvis Zuters, Laima Bikše, Madara Gulbis, Māris Upzars, Normunds Brūveris, Rihards Delvers, Ritums Ivanovs, Sigita Daugule, Signe Vanadziņa un Vineta Kaulača.

Izstāde apmeklētājiem būs atvērta darbdienās pulksten 9:00-18:00.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu