Lietuvas veselības ministram būs jāskaidrojas par korupcijas skandālu ar Covid-19 saistītajos iepirkumos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Covid-19
Covid-19 Foto: Evija Trifanova/LETA

Lietuvas veselības ministram Aurēlijam Verīgam jāsniedz paskaidrojums par korupcijas skandālu publiskajos iepirkumos, kas saistīti ar Covid-19 pandēmiju, un par aizdomām, ka ministra vietniece ļaunprātīgi izmantojusi amata stāvokli, otrdien paziņojis prezidenta Gitana Nausēdas padomnieks Darjus Kuliešus.

Prezidents otrdien tikās ar Valsts kontroles, Īpašās izmeklēšanas dienesta (STT) un Publisko iepirkumu dienesta pārstāvjiem un apsprieda pamanītos riskus gan ar pandēmiju saistīto iepirkumu, gan uzņēmējdarbības atbalsta jomā.

Kā preses konferencē pēc šīs tikšanās norādījis Kuliešus, veselības ministram kā nozares vadītājam jāsniedz paskaidrojums un savs situācijas novērtējums.

"Vadītājam ir pienākums atbildēt un pārvaldīt riskus, kas parādās nozarē," viņš uzsvēris.

Prezidenta padomnieks piebildis, ka nekomentēs konkrēto tiesībsargājošo iestāžu izmeklēšanu par reaģentu un ātro koronavīrusa testu iepirkumiem, kuru kopējā summa sasniegusi 11 miljonus eiro.

"Prezidents nevērtē konkrētās izmeklēšanas, tās vērtēs tiesa. Mēs šodien runājām par sistēmiskajiem riskiem un ieteikumiem, ko obligāti būtu jāievēro visiem iepirkuma subjektiem," viņš piebildis.

Lietuvas Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienests (FNTT) pirmdien paziņoja, ka pirmstiesas izmeklēšanā par ātro Covid-19 testu iegādi aizdomās turētā statuss noteikts veselības ministra vietniecei Linai Jaruševičienei un Lietuvas uzņēmuma "Profarma" pārstāvjiem.

Ministra vietniece tiek turēta aizdomās, ka, iespējams, ļaunprātīgi izmantojusi amata stāvokli un pārsniegusi savas pilnvaras un valsts tādēļ, iespējams, varēja ciest lielus zaudējumus. Kā drošības līdzeklis viņai noteikta parakstīšanās par neizbraukšanu.

Jaruševičiene pirmdien lūdza viņu atbrīvot no amata. Ministrs viņas atlūgumu gatavojas pieņemt piektdien.

Izmeklēšana tiek veikta par iespējamu krāpniecību, dokumentu viltošanu, nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, slēdzot jaunā koronavīrusa noteikšanai paredzētu ātro testu pirkuma līgumu. Par šo izmeklēšanu tika paziņots jūnija sākumā, izmeklētāju uzmanības lokā nonākot Nacionālās sabiedrības veselības uzraudzības laboratorijas iepirkumam sešu miljonu eiro vērtībā.

Vēl vienu izmeklēšanu par reaģentu iepirkumu Covid-19 analīžu veikšanai vairāk nekā piecu miljonu eiro vērtībā veic Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienests. Saistībā ar šo izmeklēšanu, kurā aizdomās par par tirgošanos ar ietekmi tiek turēts bijušais onkoloģisko pacientu atbalsta asociācijas vadītājs Šarūns Narbuts, nopratināts arī veselības ministrs Verīga, viņa vietniece Kristīna Garuoliene, valdības kanclers Aļģirds Stončaitis un vicekanclers Luks Savicks.

Arī šo iepirkumu veica Lietuvas Nacionālā sabiedrības veselības uzraudzības laboratorija, kuras vadītājs Vītauts Zimnicks pirms dažām nedēļām miris. Izmeklētāji nopratinājuši laboratorijas pagaidu vadību.

STT vadītājs Žīdrūns Bartkus preses konferencē atzinis, ka izmeklēšanā par reaģentu iepirkumu atklājušās vājās vietās šai jomā un secināts, ka valsts iestādēm jāiemācās strādāt un reaģēt uz situāciju arī sarežģītos un ārkārtējos apstākļos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu