Baltais nams nosoda ārvalstu militāro klātbūtni Lībijā (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV Baltais nams otrdien nosodīja ārvalstu militāro spēku klātbūtni Lībijā un paziņoja, ka tās pilsoņkarā nav nevienas "uzvarošās puses".

"Savienotās Valstis ir dziļi satrauktas par eskalējošo konfliktu Lībijā. Mēs esam stingri pret ārvalstu militāro iesaistīšanos, tai skaitā izmantojot algotņus un privātus militāros līgumdarbiniekus, no visām pusēm," paziņoja ASV prezidenta Donalda Trampa nacionālās drošības padomnieks Roberts O'Braiens.

O'Braiens, kurš otrdien atgriezās darbā pēc atveseļošanās no Covid-19, sacīja, ka starptautiskā cīņa par varu ar energoresursiem bagātajā, stratēģiskā vietā esošajā Lībijā gada "smagus draudus reģionālajai stabilitātei un globālajai tirdzniecībai".

Viņš sacīja, ka Tramps pēdējā laikā runājis ar vairākiem citu valstu līderiem par Lībiju un ka "ir skaidrs, ka nav nevienas 'uzvarošās' puses".

"Lībieši var uzvarēt tikai tad, ja viņi sanāks kopā, lai atgūtu suverenitāti un atjaunotu vienotu valsti," sacīja Trampa padomnieks.

Pentagons jūlijā publiskoja satelītfotogrāfijas, kas pierāda, ka Lībijas pilsētā Sirtē ir dislocēta Krievijas militārā tehnika.

Šo pilsētu ir ieņēmis nemiernieku komandieris Halīfa Haftars, kuru atbalsta Apvienotie Arābu Emirāti, Ēģipte un Krievija.

ANO atzīto Lībijas Nacionālās saskaņas valdību, kura mēģina atgūt kontroli pār visu valsts teritoriju, atbalsta Turcija. 

Lībija ir ieslīgusi haosā kopš 2011.gada, kad tika gāzts un noslepkavots ilggadējais diktators Muammars Kadafi. Par varu valstī cīnās konkurējoši politiskie un bruņotie grupējumi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu