Domāja, ka tā ir zemestrīce: aculiecinieki par sprādzienu Beirūtā (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: STR / AFP

Otrdien Libānas galvaspilsētā Beirūtā nogranda milzu sprādziens. Līdz šim ziņots par vismaz 100 bojāgājušajiem un vēl apmēram 4000 ievainotajiem. Vēl 100 cilvēki pazuduši bez vēsts. Daļa aculiecinieku medijiem stāsta, ka sprādziens atsaucis atmiņā pilsoņu karu, citi - ka noturējuši to par zemestrīci, vēsta aģentūra "Reuters".

"Līdz šim vairāk nekā 4000 cilvēku ir ievainoti un vairāk nekā 100 zaudējuši dzīvību. Mūsu komandas turpina meklēšanas un glābšanas operācijas," paziņoja Libānas Sarkanais Krusts.

Sprādzieni notika ostas rajonā. Otrais sprādziens raidīja debesīs milzīgu oranžu ugunsbumbu, kurai sekoja tornado līdzīgs triecienvilnis, kas izpostīja ostu un ēkas tās apkārtnē, izsitot ēku logus vairāku kilometru attālumā.

Libānas premjerministrs Hasans Diabs paziņoja, ka ir eksplodējušas 2750 tonnas lauksaimniecības mēslojuma amonija nitrāta, kas sešus gadus glabājās kādā ostas noliktavā, izraisot "katastrofu jebkurā šī vārda nozīmē".

Daļai Beirūtas iedzīvotāju eksplozija atsauca atmiņā Libānas pilsoņu karu, kas plosījās no 1975. līdz 1990.gadam. Libānieši piedzīvoja gaisa uzlidojumus un spridzināšanas. Citi notikušā aculiecinieki "Reuters" žurnālistiem stāsta, ka noturējuši sprādzienus par zemestrīci.

Seismologi sprādzienu radīto satricinājumu pielīdzināja 3,3 magnitūdu stiprai zemestrīcei.

Apdulluši, raudoši un ievainoti cilvēki staigāja pa Beirūtas ielām, meklējot savus radiniekus.

Foto: STR / AFP

Kāds karavīrs no ostas ziņu aģentūrai AFP situāciju tur raksturoja kā katastrofu.

"Uz zemes guļ līķi. Ātrās palīdzības mašīnas turpina savākt mirušos," sacīja karavīrs.

Pie ostas sapulcējušies cilvēki, kuri izmisīgi vēlas iegūt ziņas par saviem tuviniekiem, kas sprādzienu brīdī atradās ostā un tās tuvumā.

"Sprādziens aizsvieda mani vairāku metru attālumā. Es biju apdullusi un klāta asinīm.

Tas atsauca atmiņā citu sprādzienu, ko esmu redzējusi - pret ASV vēstniecību 1983.gadā," stāsta Beirūtā dzīvojošā dizainere Huda Barudi.

"Es atrados 11.stāvā. Logiem sašķīda stikli. Dzirdēju divus lielus sprādzienus. Man šķita, ka ēka sabruks," raidorganizācijai BBC stāsta žurnālists Mohameds Nadžems. "Centos paslēpties. Man nedaudz asiņo kāja, bet kopumā man viss kārtībā."

"Tas man lika atcerēties 2006.gadu, kad Izraēla veica uzlidojumus Libānai. Es atrados netālu un domāju, ka nomiršu. Šodien mani pārņēma tādas pašas sajūtas," sacīja Nadžems.

Izraēlas valdības amatpersona apliecināja, ka Izraēlai "nav nekāda sakara" ar šiem sprādzieniem, vēsta AP.

"Visi nokrita zemē," brīžus pēc sprādziena apraksta aculiecinieks Laits Balluts. "Atceros, ka atvēru acis - tirdzniecības centrā uz grīdas bija tikai putekļi un gruveši. Pēkšņi sašķīda stikli un ieslēdzās trauksmes sirēna. Visi tirdzniecības centra skatlogi bija sašķīduši, uz grīdas bija asinis."

"Es atrados taksometrā," stāsta Nadi Nasralla.

"Man pēkšņi pazuda dzirde. Laikam biju pārāk tuvu.

Dažas sekundes neko nedzirdēju, bet zināju, ka kaut kas ir noticis. Tad mašīnai sašķīda visi stikli."

Nasralla norāda, ka laikā no 2013. līdz 2015.gadam Beirūtā bieži sprāguši automašīnās ievietoti spridzekļi. "Tikko kā sadzirdēju sprādzienu, uzreiz prātā iešāvās doma, ka atgriezies sprādzienu un uzbrukumu vilnis - tas ir kaut kas tāds, ko gribējām aizmirst," viņš uzsver.

Slimnīcas, kas jau bija noslogotas Covid-19 pandēmijas dēļ, tagad tika pārpildītas ar ievainotajiem un Libānas Sarkanais Krusts aicināja nekavējoties ziedot asinis.

Nacionālās aizsardzības padome pasludināja Beirūtu par katastrofas zonu, un premjers Diabs aicināja Libānas sabiedrotos "atbalstīt" valsti un "palīdzēt mums izārstēt šīs dziļās brūces". Libānu plosa smaga ekonomiskā krīze.

Libāna saņēma līdzjūtības apliecinājumus no visas pasaules. Palīdzību piedāvāja ASV, Francija, Persijas līča valstis un pat Libānas galvenā ienaidniece Izraēla.

Sprādzieni notika trīs dienas pirms tam, kad ANO tribunāls pasludinās spriedumu bijušā Libānas premjerministra Rafika Hariri slepkavības lietā. Hariri 2005.gadā tika nogalināts kravas automašīnā ievietotas bumbas sprādzienā. 

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu