Ķīna nav priecīga: ASV veselības ministrs pošas uz Taivānu (3)

TVNET/LETA/AP/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV veselības ministrs Alekss Azars tuvākajās dienās apmeklēs Taivānu, kas būs Savienoto Valstu augstākā līmeņa vizīte Taivānā kopš 1979.gada, kad Vašingtona pārtrauca diplomātiskās attiecības ar Taibei.

Paredzams, ka Azara vizīte izraisīs jaunu spriedzi ASV un Ķīnas attiecībās.

Ķīna jau paziņojusi, ka šī vizīte apdraud "mieru un stabilitāti" reģionā.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika.

Ķīna uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu un solījusi to atgūt, nepieciešamības gadījumā lietojot spēku.

Vašingtona pārtrauca diplomātiskās attiecības ar Ķīnas Republiku Taivānā 1979.gadā, kad ASV oficiāli atzina Ķīnas Tautas Republiku. ASV atzīst "vienas Ķīnas" valdību Pekinā, tomēr uztur draudzīgas neoficiālas attiecības ar Taivānu un pārdod tai ieročus.

Amerikas institūts Taivānā, kas faktiski pilda ASV vēstniecības funkcijas šajā valstī, paziņoja, ka Azara "vēsturiskā vizīte stiprinās ASV un Taivānas partnerību un palielinās ASV un Taivānas sadarbību cīņā pret globālo Covid-19 pandēmiju".

Azara vizīte būs pirmā ASV valdības locekļa vizīte Taivānā sešu gadu laikā un augstākā līmeņa ASV vizīte kopš 1979.gada.

Amerikas institūts Taivānā ziņoja, ka Azaram paredzēta tikšanās ar augsta ranga Taivānas kolēģiem, Covid-19 ekspertiem un citiem Taivānas partneriem, lai apspriestu pandēmiju un Taivānas lomu medicīnas aprīkojumu un tehnoloģiju piegādēs.

Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis paziņoja, ka Ķīna stingri iebilst pret oficiāliem sakariem starp ASV un Taivānu.

"Mēs aicinām ASV ievērot "vienas Ķīnas" principu (..), apturēt visa veida oficiālos sakarus ar Taivānu, (..) un atturēties no jebkādu nepareizu signālu sūtīšanas Taivānas neatkarības spēkiem," paziņoja ministrijas pārstāvis.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu