Pirts un garšu festivāls, 29. augustā Jūrkalnes Labraga Muižupītes pludmalē

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Vai Tu zini, kas ir latvieša labjūtas kods un jūti sevī šo vilkmi? Vai esi bijis pie Jūrkalnes stāvkrasta, kur zilzaļa jūra un mežonīgi skaisti krasti? Vai esi baudījis Senās uguns nakts būrvību jūras piekrastē?

Tuvojas latvisko sajūtu brīvdienas Kurzemē – 29. augustā, Ventspils novadā, Jūrkalnes Labraga Muižupītes pludmalē, kur notiks PIRTS UN GARŠU FESTIVĀLS 2020 – vērtīgu zinību un labjūtas svētki ikvienam cilvēkam, kuru interesē latviskās pirts tradīcijas, veselīgs dzīvesveids un sajūtām bagāta atpūta dabas spēka vietā.

Tie ir īsti svētki ķermenim, garam un dvēselei, jo līdztekus bagātīgai lekciju, radošo darbnīcu un meistarklašu programmai, pulcē vienuviet talantīgus pirtniekus, masierus un dažādus labjūtas un veselīga dzīvesveida praktiķus, kā arī sirsnīgus, talantīgus un apbrīnojamus mājražotājus, amatniekus un vietējos ražotājus, kuri lepojas ar unikāliem darinājumiem un gaida ciemos gudrus un labas lietas mīlošus cilvēkus.

Tie ir latvisko sajūtu svētki brīvā dabā kā lieliem, tā maziem – viss par un ap Pirti, laimīgu, latvisku dzīvesveidu un veselīgu vēderprieku, kur ikviens atradīs sev ko noderīgu:

ZINĪBU TAKĀ – visas dienas garumā dažādas tematiskas lekcijas. Satiksi nesen iznākušās grāmatas “Latviešu dziedināšanas tradīcija” autori Dr.philol. Ievu Ančevsku ar lekciju par Veseluma un veselīga dzīvesveida vērtībām tautas tradīcijā un mūsdienās, izzināsi par organisma dziļo attīrīšanu dabīgā veidā ar augu palīdzību kopā ar augu izzinātāju un ēterisko eļļu radītāju Solvitu Kūnu un pie Saules pirts saimnieka Viestura Luka-Indāna uzzināsi, cik svarīgi ir rūpēties par baudāmu, nevis “pareizu” pirtī iešanu.

Vakarpusē lūkosim savu mīļāko jauno pirtnieku konkursā “Nākotnes pirtnieks 2020” un dosimies SENĀS UGUNS NAKTS burvībā kopā ar Julgī Stalti un “SKANDINIEKI” – būs noskaņu koncerts, uguns rituāls jūras krastā (ņem līdz savu smaržīgo ziedu sauju), muzicēšana un danči. Šis būs dziesmām un sajūtām pildīta Senās uguns nakts, lai kopīgi ar līdzīgiem, svabadiem cilvēkiem pavadītu saulīti un ziedu sauju vēlējot iedegtu uguni Baltijas jūras krastā. 

Foto: Publicitātes foto

PAVARDA TAKĀ – gatavojies uz praktisku līdzdarbošanos, jo būs iespēja apgūt praktiskas iemaņas fermentētu tēju, pesto ar ārstniecības augiem, savvaļas garšaugu maisījumu, salātu ar nezāļu piedevu, Kurzemes lepnuma – Sklandrauša un citu veselīgu ēdamlietu pagatavošanā, jo darboties iedvesmos bramanis Igors Stepanovs, zāļu sieva Līga Reitere un Alsungas saimniece Laila Puķīte. Uzzināsi arī par savvaļas augiem uz šķīvja pie meistares Vairas Kārkliņas un par ziemeļu ajūrvēdu no Latvijas augiem labsajūtai un veselībai pie zāļu sievas Māras Bergmanes. Interesantas un praktiski noderīgas zinības veselīgam vēderpriekam.

MEISTARĪBAS TAKĀ jeb “Stikla” pirtiņā - redzēsi pirts meistarus darbībā jeb savām acīm skatīsi, kas parasti notiek pērtuvē pašam esot ārpusē. Pirts rituālu no A līdz Z ar peldināšanu demonstrēs pirtnieks Aigars Ālītis un Enerģētisko pērienu – pirts vecmeistars Juris Kraucis. Būs arī pirtnieka Viļņa Beihmaņa stāsts par Pirti un cilvēka auru un Pirts un skaņas meistarklase pirtnieka Arvila Andersona un amatnieka Gunta Niedoliņa sniegumā, demonstrējot darbībā īpašu koka skaņu gultu. Šeit pat noritēs arī cīņa par dzīvespriecīgo Ozolzīles balvu bērnu pirtnieku konkursā “Ģimenes pirtnieks 2020”.

Festivāls ir draudzīgs ģimenēm ar bērniem, jo brīvdiena pie jūras un zaļā pļavā noteikti ir iedvesmojošs un ģimeni saliedējošs pasākums. ROTAĻU TAKĀ varēsi līdzdarboties radošās aktivitātēs kopā ar saviem bērniem un jauniešiem, piemēram, radīt Zāļu mīlpaklājiņus mācīs pirtniece un zāļu sieva Māra Tīmane un Saules gada rita apli darināt – māksliniece Agnika Saprovska no “Nodibinājuma Māras loks”.

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

Pirts festivāls ikgadēji ir latvisku zinību, laiskas labjūtas un vērtīgu tikšanos bagāti svētki uz kuriem doties, ņemot līdzi vēlmi baudīt labjūtu, satikt līdzīgus ļaudis un izzināt sevi.

Ieeja festivālā – par ziedojumu papīra naudā (sākot no 5 EUR) vai izdevīgāk Aula.lv iepriekšpārdošanā – 3 EUR. Bērniem un jauniešiem līdz 13 gadiem – bezmaksas. Kabatas nauda līdzi noderēs paša vajadzībām (vēderpriekam, tirdziņam un individuālai lutināšanai). Festivāla laikā aizliegts ienest, tirgot un lietot līdzi atnestus alkoholiskos dzērienus, un atrasties manāmā alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē.   

Festivālu organizē biedrība “LATVJU PIRTS UN SPA ASOCIĀCIJA” sadarbībā ar biedrību “VĒJU SĒTA” un biedrību “MAĢIE SUITI”. Festivāla programma un vairāk informācijas atradīsi šeit.

Tiekamies festivālā - dabas smaržu, krāsu un labjūtas ceļojumā!

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu