Pārkāpumi satiksmē: samaksā sodu vai arī atnāks tiesu izpildītājs (4)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Līdzšinējā kārtība, kas ļāva autovadītājiem par izdarītajiem pārkāpumiem ceļu satiksmē un soda naudas nomaksu nedomāt līdz ikgadējai transportlīdzekļa tehniskajai apskatei, ir pagātne. Turpmāk sodi jāsamaksā mēneša laikā, pretējā gadījumā tiks piemērotas sankcijas. 

Ja līdz šim bija iespējams sodus par pārkāpumiem ceļu satiksmē nomaksāt ikgadējās tehniskās apskates veikšanas reizē, tad turpmāk visi sodi, tai skaitā par apstāšanās vai stāvēšanas noteikumu pārkāpšanu vai pārkāpumiem, kuri fiksēti ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli, jādzēš mēneša jeb 30 dienu laikā. Pretējā gadījumā būs darīšana ar tiesu izpildītājiem. Tā kā tiesu izpildītāji nestrādā bez maksas, pārkāpējam būs jāsedz arī viņu darba izdevumi. Šeit gan būtiski atcerēties, ka arī šo maksājumu var samazināt par aptuveni pusi, ja noteikumu pārkāpējs soda naudu un tiesu izpildītāja izdevumus apmaksās 10 dienu laikā.

Līdz ar sodu nomaksas kārtības izmaiņām autovadītājiem jāatceras vēl viena būtiska lieta.

Ja līdz šim no izdarīto pārkāpumu virknes bija jāmaksā sods tikai par "dārgāko", tad tagad, ja transportlīdzekļa vadītājs ir pārkāpis vairākas lietas, piemēram, ar braucis ar svešu auto, kam nav OCTA un apskates, pārāk ātri un reibumā, kā arī nogriezies tur, kur to nedrīkst darīt, visi pārkāpumi tiks skaitīti kopā un nāksies maksāt tūkstošu tūkstošus.

Ilustrējot jaunievedumus ar piemēru, iespējamie izdevumi, ja sods netiek nomaksāts 30 dienu laikā, ir kā uz delnas. Kā norāda zvērināta tiesu izpildītāja Inta Kešāne, ja sods ir 40 eiro un tas tiek samaksāts noteiktajā termiņā, tad summa nemainās. Ja sods tiek samaksāts 10 dienu noteiktajā termiņā kopš tiesu izpildes paziņojuma saņemšanas, tas ir 69 eiro. Ja tiek nokavēts arī 10 dienu samaksas termiņš, tad tiesu izpildītājam darbs jāatlīdzina pilnā apmērā un kopējās izmaksas transportlīdzekļa vadītājam sasniedz 80 - 90 eiro. Bet var būt arī vairāk. Un, ja arī tie netiek samaksāti, tad sāk darboties līdzekļu piedziņa Civilprocesa likuma kārtībā ar visiem piespiedu piedziņas līdzekļiem, kas var būt pat līdzekļu piedziņa uz darba samaksas rēķina, uz līdzekļiem kredītiestādēs, kā arī kustamo mantu un nekustamo īpašumu. 

Visbeidzot arī būtiski pārliecināties, ka personīgā kontaktinformācija elektroniskajos pakalpojumos, tai skaitā e-CSDD un Latvija.lv, norādīta pareizi, lai visi paziņojumi par nenomaksātajiem sodiem un draudošajām sankcijām pārkāpēju sasniegtu laikus nevis tad, kad papildu izdevumi pārsniedz soda apmēru. Lai paziņojums netiktu sūtīts uz pasta kastīti, ko neviens jau gadiem nelieto.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu