Video: kam jānotiek, lai amonija nitrāts eksplodētu? (19)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sprādziens Beirūtā, Libānā
Sprādziens Beirūtā, Libānā Foto: PATRICK BAZ / AFP

Viela, kas eksplodēja un nopostīja lielu daļu Beirutas, bija amonija nitrāts, ko bieži izmanto lauksaimniecības minerālmēslos. Lai amonija nitrāts eksplodētu, jāsakrīt vairākiem faktoriem, uzsver vides un drošības eksperti, vēsta Panorāma.

“Detonēšanas bīstamību rada liels daudzums vielas. Tas ir viens. Un otrs ir ilgstoši augsta temperatūra, un ir ugunsgrēks apkārt. Ja amonija nitrāts ilgu laiku saņem šo karstumu, augstās temperatūras tas var detonēt, sprāgt. Un otrs iemesls, kāpēc var sprāgt, ir pēkšņs, ļoti spēcīgs trieciens. Ja notiek šāviens, no trieciena viļņa tas var sprāgt,” skaidro Rīgas Tehniskās universitātes profesore Māra Jure.

“Amonija nitrātu minerālmaisiņu var iesviest mašīnas bagāžniekā un nekas nenotiks. Un varam turēt siltumnīcā, šķūnīti un nekas tam nebūs, ja nebūs šo iepriekš minēto abu variantu, kuros tas var sprāgt,” norāda Jure.

Pirms septiņiem gadiem Rīgas ostā Kundziņsalā darbu sāka minerālmēslu pārkraušanas un īslaicīgas uzglabāšanas terminālis “Riga fertilizer terminal”.

Pērn terminālis pārkrāva ap 800 tūkstoš tonnu bīstamo anomija nitrāta minerālmēslu. Uz Latviju tos ved pa dzelzceļu, bet no Rīgas tālāk transportē ar kuģiem.

2018.gadā Vides dienests konstatēja, ka terminālis pārkrāvis vairāk bīstamo minerālmēslu vairāk nekā gada laikā bija atļauts. Par gada kopējo pārsniegumu tika piemērota administratīva atbildība, administratīvais sods. 

Rīgas brīvostas pārvalde gan uzsver, ka šis ir Ziemeļeiropā modernākais un drošākais terminālis.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu