Polijā par varavīksnes karogu piekāršanu statujām aizturēti trīs cilvēki (7)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Nikolaja Kopernika statuja Varšavā. 29.jūlijs, 2020
Nikolaja Kopernika statuja Varšavā. 29.jūlijs, 2020 Foto: MARTA BOGDANOWICZ/REUTERS

Par varavīksnes karogu piekāršanu statujām Varšavā aizturēti trīs cilvēki. Polijas policija viņus apsūdzējusi pieminekļu zaimošanā un reliģisko jūtu aizskaršanā, ziņo raidorganizācija BBC.

Aktīvisti, kuri protestēja pret Polijas prezidenta Andžeja Dudas pret LGBT kopienu vērsto retoriku un politikām, piekāra varavīksnes karogus Jēzus Kristus, astronoma Nikolaja Kopernika un Varšavas nāriņas statujām.

Tām tika uzmauktas arī rozā sejas maskas.

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis nopēlis akktīvistus, sakot, ka statujas pārstāvot vērtības, kuras ir svarīgas miljoniem poļu.

Aktīvisti paziņoja, ka esot protestējuši pret valdības homofobisko ideoloģiju.

Vēl nav zināms, vai lieta nonāks līdz tiesai. Polijā maksimālais sods, ko var piemērot par reliģisko jūtu aizskaršanu, ir naudassods vai arī divu gadu cietumsods.

Duda, kurš sadarbojas ar valdošo konservatīvo partiju "Likums un taisnīgums" (PiS), nesenajās vēlēšanās tika pārvēlēts ar nelielu balsu pārsvaru. Ceturtdien viņš uzsāks otro prezidenta pilnvaru termiņu.

Priekšvēlēšanu kampaņas laikā Duda ierosināja Polijas konstitūcijā iestrādāt viendzimuma laulību aizliegumu, kā arī neatļaut viendzimuma pāriem adoptēt bērnus. Tika izmantota arī LGBT kopienai uzbrūkoša retorika - Duda izteicās, ka kustība esot "postošāka" par komunismu.

Eiropas Savienība (ES), kuras galveno deklarēto vērtību vidū ir cieņpilna attieksme pret cilvēkiem un to brīvība, pagājušomēnes paziņoja, ka liegšot ES finansējumu sešām Polijas vietām, kas sevi pasludinājušas par "no LGBT brīvām zonām".

"Dalībvalstīm un to amatpersonām jāciena ES vērtības un pamattiesības," tvītoja ES komisāre līdztiesības jautājumos Helēna Dalli.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu