Kad lapsenes dzēliens mēlē ir nāvējošs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lapsene
Lapsene Foto: Unsplash

Kāds 52 gadus vecs vīrietis Francijas dienvidaustrumos gājis bojā pēc tam, kad viņam mēlē iedzēlusi lapsene, vēsta vietējais laikraksts “Le Dauphiné Libéré”.

Lapsene ielidojusi vīrieša mutē, kad viņš ēdis, un iedzēlusi mēlē. Rezultātā mēle strauji pietūkusi, neļaujot vīrietim paelpot, kā rezultātā iestājās nāve. Glābēji un paramediķi centās glābt vīrieša dzīvību, tomēr nesekmīgi.

Lielākā daļa šādu gadījumu, kad cilvēkam iedzeļ bite, lapsene vai sirsenis (tie visi pieder “hymenoptera” insektu grupai), nav cilvēka dzīvībai bīstami, tiesa, tie var būt ļoti sāpīgi.

Eksperti saka, ka vidējs pieaugušais varētu izturēt 100 bišu dzēlienus, tiesa, dzēliens mēlē ir īpaši bīstams, jo, kā redzams minētajā gadījumā, var cilvēku nogalināt. Tas ir tāpēc, ka dzēlieni liek strauji pietūkt gļotādai, kas ieskauj orgānus un atveres.

Vēl lielāka riska priekšā ir tie cilvēki, kuriem ir alerģijas pret insektu dzēlieniem. Ja šādam cilvēkam iedzeļ, piemēram, lapsene, tam veidojas dzīvībai bīstama alerģiska reakcija, kad rodas elpošanas grūtības, sejas un rīkles piepampums, kā arī paātrināts pulss un asinsspiediena pazemināšanās. Šādos gadījumos nāve var iestāties jau desmit minūšu laikā pēc dzēliena.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu