Vīna darīšanas nozarē smagi laiki: Francijā 260 miljonus litru vīna varētu izmantot citiem mērķiem

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Francijas valdība lēmusi par papildu 80 miljonu eiro piešķiršanu atbalstam vīna ražošanas sektoram, ko skāruši ASV noteiktie tarifi, kā arī koronavīrusa pandēmijas radītā krīze, vēsta “The Local”.

Tas nozīmē, ka kopējais palīdzības apjomus šim sektoram sasniedz 250 miljonus eiro. Kā iepriekš paziņoja Francijas premjerministrs Žans Kastekss, vīna ražošanas industrija “maksā ļoti dārgu cenu” ekonomiskās lejupslīdes laikā.

Trešdien Kastekss apmeklēja Francijas centrālo vīna ražošanas reģionu, kurā ietiplst Sansēras un Reī pilsētas.

Aprēķināts, ka vīna audzētāji un ražotāji ir zaudējuši vairāk nekā 1,5 miljardus eiro, ņemot vērā bāru un restorānu slēgšanu, kā arī dažādu pulcēšanās ierobežojumu dēļ, kas noteikti koronavīrusa izplatības mazināšanai. Lai nozare varētu izdzīvot, tai nepieciešams atbalsts vismaz 350 miljonu eiro apmērā.

Francijas vīna darīšanas sektoram smags trieciens bija vēl pirms Covid krīzes – Vašingtona lēma par 25% muitas tarifu Eiropas Savienības precēm, tostarp arī vīniem. Vēl viens finansiāls trieciens bija Lielbritānijas aiziešana no Eiropas Savienības brīvā tirgus. Tiek norādīts, ka kopumā 30-40 procenti no saražotā vīna apjoma tiek eksportēti uz citām valstīm, tostarp arī Lielbritāniju un ASV.

Vīna ražotāji norāda, ka trešdien notikušais valdības paziņojums par papildu atbalsta piešķiršanu vīna darīšanas nozarei ir “ļoti liels atvieglojums”.

Daļa no vīna darītājiem apsolītās naudas tiks iegūta no Eiropas ekonomikas glābšanas fonda, bet daļa no tā tiks izmantota, lai subsidētu nepārdotā un neizlietotā vīna transformēšanu bioetanolā, kas tiek izmantos smaržās, kā arī roku dezinfekcijas līdzekļos.

Daļa Francijas vīna darītāju jau iepriekš ir lēmuši par labu neizmantoto vīnu izmantot dezinfekcijas līdzekļu ražošanā. Aprēķināts, ka aptuveni 260 miljoni litru vīna ir izmantojami transformēšanai citās nepieciešamās substancēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu