Ziemeļkorejā vīrusa joprojām "nav", bet vesela pilsēta slēgta un karantīnā tūkstošiem cilvēku (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ziemeļkoreja ir slēgusi valsts dienvidu pilsētu Kesonu, nosakot tūkstošiem tās iedzīvotāju karantīnu, kā arī organizējot pārtikas un citas palīdzības sūtīšanu pilsētai. Šāda varas iestāžu rīcība rada pamatu aizdomām par būtisku Covid-19 uzliesmojumu, lai gan Ziemeļkorejas varas iestādes joprojām pieturas pie sava sākotnējās nostājas, ka jaunā koronavīrusa valstī nemaz neesot, ziņo aģentūra AP. 

Ziemeļkorejas apgalvojumi par tās “spožajiem panākumiem” koronavīrusa izplatības ierobežošanā citviet pasaulē tiek uztverti skeptiski, ekspertiem apgalvojot, ka tā ir tikai propaganda. 

Tagad analītiķu un ārvalstu žurnālistu rīcībā nonākusi informācija par komunikāciju starp Ziemeļkorejas varas iestādēm un Pasaules Veselības organizāciju (PVO), kas sniedz nedaudz lielāku skaidrību par Covid-19 situāciju noslēgtajā valstī. 

Jūlija beigās Ziemeļkoreja pavēstīja, ja noteikusi ārkārtas situāciju Kesonā pēc tam, kad šajā pilsētā konstatēts cilvēks ar Covid-19 simptomiem.  

Ziemeļkorejas mediji ziņoja, ka valsts līderis Kims Čenuns licis pilnībā noslēgt Kesonu no ārpasaules. Varas iestādes arī paziņoja, ka Covid-19 simptomi esot konstatēti kādam ziemeļkorejietim, kurš iepriekš bija aizbēdzis uz Dienvidkoreju, bet pēc tam atbēdzis atpakaļ. 

Tādējādi Ziemeļkoreja pirmo reizi oficiāli atzinusi, ka valstī varētu būt reģistrēts Covid-19 gadījums. Šis fakts un tas, ka valsts slēgusi Kesonu citās valstīs veicinājis bažas, ka Ziemeļkorejā varētu būt sagaidāms apjomīgs vīrusa uzliesmojumus. Iepriekš mēnešiem ilgi Ziemeļkoreja apgalvoja, ka valstī ar jauno vīrusu neviens neesot saslimis.

Eksperti uzsver, ka Ziemeļkorejai ir gara robeža ar Ķīnu, tāpēc ir mazticams, ka vīruss no Ķīnas nebūtu nonācis Ziemeļkorejā. 

Tajā pašā laikā jāņem vērā arī fakts, ka Ziemeļkoreja arī iepriekš ir noklusējusi dažādu slimību uzliesmojumus.

PVO nosūtītā ziņojumā Ziemeļkoreja informē, ka tā noteikusi karantīnu 64 cilvēkiem, kas Kesonā bijuši tiešā kontaktā ar iespējamo Covid-19 slimnieku. Karantīna noteikta arī 3571, kas bijuši pastarpinātā kontaktā ar iespējamo slimnieku. 

Šajā ziņojumā Ziemeļkoreja arī uzsver, ka minētajam cilvēkam esot veikts Covid-19 tests, tomēr tā rezultāti nav bijuši viennozīmīgi. PVO jau lūgusi Ziemeļkoreju sniegt papildu informāciju par šo gadījumu. 

Kopš šā gada sākuma Ziemeļkoreja karantīnu bija noteikusi kopumā 25 905 cilvēkiem, tostarp 382 citu valstu pilsoņiem. 

Dienvidkorejas aktīvistu organizācijas jau ilgstoši ziņo, ka to kontakti Ziemeļkorejā vēsta, ka valstī no Covid-19 mirstot cilvēki, tomēr šai informācijai nav iespējams iegūt neatkarīgu apstiprinājumu.  

Būtisks vīrusa uzliesmojumus Ziemeļkorejā varētu izvērsties humanitārā katastrofā, ņemot vērā problēmas valsts veselības aprūpes sistēmā, kā arī medikamentu un aprīkojuma trūkumu. 

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu