Lietuvas ārlietu ministrs: Baltkrievijā svarīgākā būs diena pēc vēlēšanām

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Baltkrievijā svarīgāka būs ne tik daudz pati prezidenta vēlēšanu diena, kā pirmā diena pēc vēlēšanām - šādu viedokli ceturtdien radiostacijai "Žiniu radijas" paudis Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

"Diena pēc vēlēšanām ir pati būtiskākā. Attiecībā uz pašu vēlēšanu dienu es negribētu prognozēt, ka notiks kaut kas īpašs. (..)

Svarīga ir pirmā diena pēc vēlēšanām, kad tiks paziņoti tādi vai citādi rezultāti. Tad būs ļoti svarīgi, kā valdība un opozīcija uz šiem rezultātiem reaģē.

Te būs redzams, ciktāl sabiedrība ir nobriedusi pavērsienam, pārmaiņām un kas ir spēcīgāks - bailes vai nespēja vairs dzīvot pa vecam. Tas būs atkarīgs no pašiem Baltkrievijas cilvēkiem, un tikai viņi paši varēs to izlemt," spriedis ministrs.

Viņš atgādinājis, ka prezidenta vēlēšanas Baltkrievijā norisinās necaurskatāmi, neievērojot starptautisko tiesību normas, neļaujot reģistrēties iespējamajiem pašreizējā valsts vadītāja Aleksandra Lukašenko sāncenšiem un neielaižot starptautiskos novērotājus.

Pēc Linkeviča teiktā, Lietuva vērīgi seko situācijai kaimiņvalstī un saņem informāciju gan no valdības, gan opozīcijas pārstāvjiem.

"Mūsu vienīgā cerība un prasība - lai pret demonstrantiem, opozīcijas pārstāvjiem netiktu lietots pārliecīgs spēks un vardarbība, jo tas varētu notikt, kā ieganstu piesaucot ārēju ienaidnieku vai nestabilitāti," sacījis ministrs.

Šādas bažas Lietuvas ārlietu ministrs pirms dažām dienām jau izteica arī telefonsarunā ar savu Baltkrievijas kolēģi Vladimiru Makeju.

Prezidenta vēlēšanu diena Baltkrievijā būs svētdien, taču iepriekšējā balsošana jau ir sākusies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu