Valsts tomēr nedos naudu avīzei “Segodņa” un portālam “BB.lv” (17)

Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Sabiedrības Integrācijas fonda (SIF) padome šodien nolēma atņemt iepriekš avīzei Segodņa un portālam BB.lv piešķirto naudu no mediju krīzes atbalstam domātajiem līdzekļiem. Pamatojums – drošības dienestu ziņojumi, kuros teikts, ka šie mediji izplatījuši dezinformāciju, vēsta pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica".

Re:Baltica jau vēstīja, ka, atsaucoties nozares aicinājumam “neļauj medijiem nomirt”, valdība aprīļa sākumā piešķīra divus miljonus eiro to izdzīvošanai krīzē un sabiedrības informēšanai par Covid-19. Plašu rezonansi guva fakts, ka atbalstam kvalificējās arī avīze Segodņa un portāls BB.lv – mediji, kuri iepriekš regulāri pārpublicējuši Krievijas propagandas kanāla Sputnik rakstus. SIA Media Nams Vesti avīzes un portāla atbalstam konkursā saņēma 20 tūkstošus eiro. 

Sākotnēji atbildīgie problēmu neredzēja un skaidroja, ka atbalsts nepieciešams visiem, taču pēc publiskām diskusijām un pārmetumiem no nozares pārstāvjiem SIF atlika līguma slēgšanu ar konkrētajiem medijiem. Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) lūdza rezultātus izvērtēt Valsts drošības dienestam, Satversmes aizsardzības birojam un Militārās izlūkošanas un drošības dienestam. 

“Iepazināmies ar iestāžu ziņojumiem un pieņēmām lēmumu nepiešķirt finansējumu,” saka Imants Parādnieks (NA), kurš padomē pārstāv ministru prezidentu. Lūgts precizēt, ko uzzināja no dienestiem, Parādnieks atbild, ka

“viņi [Segodņa un BB.lv]  ir snieguši dezinformāciju, tai skaitā par Covid-19, attiecīgi tas neatbilst šī valsts finansējuma mērķiem”.  

“Fonda padomes rīcībā ir nonākusi informācija, ka gan laikraksts “Segodņa”, gan ziņu portāls “BB.lv”, kuri pieder SIA “Media Nams Vesti”, ir publicējuši atklāti dezinformējoša satura informāciju, tajā skaitā Covid-19 krīzes kontekstā, kas, savukārt, ir pretrunā ar programmas “Atbalsts medijiem Covid-19 krīzes radīto negatīvo seku mazināšanai” konkursa nolikuma 1.2. punktā noteikto programmas mērķi sniegt atbalstu mediju darbības stiprināšanai, kā arī sabiedriski nozīmīga satura veidošanai ārkārtējās situācijas laikā, lai nodrošinātu sabiedrībai iespēju saņemt daudzpusīgu informāciju un viedokļus par Covid-19 krīzes pārvarēšanu,” teikts 6.augusta padomes lēmumā. 

Drošības iestāžu izvērtējumi bija gatavi jau jūlija sākumā, taču SIF padome līdz šai dienai ar tiem nebija iepazinusies, jo, kā iestāde paskaidroja Re:Baltica,

informācija ir tik slepena, ka to nedrīkst sūtīt epastā, bet sasaukt visus klātienē agrāk neizdevās.

 Re:Baltica tika atteikta iespēja iepazīties ar ziņojumu saturu, jo tā ir ierobežotas pieejamības informācija. 

BB.lv galvenais redaktors Andrejs Švedovs līdz raksta publicēšanai nebija sazvanāms. 

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu