Asociācija: Maizes tirgū Latvijā šogad Covid-19 ietekmē būs lejupslīde (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Neaugoties uz jaunā koronavīrusa izraisītās pandēmijas negatīvo ietekmi uz maizes un konditorejas preču realizāciju, neviens no nozares dalībniekiem nav pārtraucis darbu, taču maizes tirgū kopvērtējumā paredzama lejupslīde salīdzinājumā ar gadu iepriekš, atzina Latvijas Maiznieku biedrības valdes priekšsēdētājs Kārlis Zemešs.

Zemešs atzina, ka arī maizes ražotājus Latvijā pandēmija negatīvi ietekmējusi. Pēc viņa sacītā, pirmajā mēnesī pēc ārkārtējās situācijas valstī pasludināšanas, Covid-19 seku ietekme uz nozari nebija izteikti jūtama, bet pēcāk maizes ražotājiem krities apgrozījums.

Pēc Zemeša teiktā, vislielākais kritums vērojams konditorejas un mīklas izstrādājumu segmentā. Cilvēki mazāk dodas viens pie otra ciemos, svētkus svin retāk vai šaurākā lokā. Tāpat mazkustīgāka dzīvesveida dēļ, darbam norisinoties attālināti no mājām, daļa sāka ierobežot konditorejas izstrādājumu patēriņu.

Kopējos maizes realizācijas apmērus nozarē ietekmējis arī daļai iedzīvotāju sarukušais iztikas līdzekļu apmērs bezdarba pieauguma rezultātā - palielinājās to iedzīvotāju īpatsvars, kas dzīvo uz pabalstiem. Cilvēki vairāk sāka gatavot paši mājās, kā arī retāk iepirkties. Maizes sektoru līdz šim ietekmēja arī izglītības iestāžu attālinātais darbs, kamdēļ samazinājās produkcijas piegāde tām. 

Pēc Zemeša teiktā, visu iepriekš minēto faktoru rezultātā šā gada maijā, jūnijā un jūlijā maizes realizācijas tirgus kopvērtējumā vidēji Latvijā krities par apmēram 15% salīdzinājumā ar attiecīgo periodu gadu iepriekš.

Viņš teica, ka nozarē pandēmijas ietekmē arī apstājies eksports. Taču gandrīz nevienam maizes ražotājam, izņemot atsevišķus uz konditoreju vairāk orientētus uzņēmums, nav bijusi iespēja saņemt pabalstus, jo apgrozījuma kritums nesasniedza tādu apmēru, lai uz to varētu pretendēt.

Viņš arī teica, ka turpmākie izaicinājumi nozares uzņēmējiem ir neziņa par pandēmijas attīstību - nav saprotams, kā organizēt turpmāko darbību, vai investēt attīstībā jeb tomēr piebremzēt ar ieguldījumiem. Tāpat bažas rada, vai septembrī skolas atsāks darbu klātienē.

Starp Latvijas maizes ražotāju izaicinājumiem ir arī trūkstošais darbaspēks. "Vakances ir, bet strādājošo nav, jo daudziem izdevīgāk šķiet saņemt pabalstus un neko nedarīt," viņš sacīja.

Vienlaikus Zemešs teica, ka uzņēmēji turpina strādāt, neraugoties uz visiem minētajiem Covid-19 ietekmē nozari ietekmējošiem faktoriem. "Nozarē visi turpina strādāt, nav dzirdēts par kāda uzņēmuma aizvēršanos," viņš pastāstīja. 

Viņš pastāstīja, ka lielie maizes ražotāji piedāvā produkciju par pazeminātām cenām, cenšoties noturēt savu tirgus daļu. Tikmēr daudzi mazie ražotāji interneta vietnēs uzsākuši produkcijas piegādes uz mājām. Pozitīvi, ka iedzīvotāji biežāk izvēlas apmeklēt pašu maiznīcu veikalus un mazliet audzis apgrozījums nozares uzņēmēju pašu tirdzniecības vietās, firmas veikaliņos.

Latvijas Maiznieku biedrības darbības mērķi ir uz kopīgu interešu pamata veicināt maizes ražošanas nozarē Latvijā strādājošo organizāciju un uzņēmumu sadarbību veicināt maizes ražošanas nozares attīstību un perspektīvas, risinot maizes ražotāju kopīgās problēmas, pārstāvot to kopīgās intereses valsts varas pārvaldes un citās institūcijās, kā arī paaugstināt maizes ražošanas jomas prestižu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu