Ugunsgrēkā cietusī "Piejūra" noglabāšanai nodevusi 2,5 reizes vairāk atkritumu nekā apgalvojusi (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izgāztuve. Ilustratīvs attēls
Izgāztuve. Ilustratīvs attēls Foto: AFP/SCANPIX

Izmantojot tiešsaistes videonovērošanas kameru ierakstus, Valsts vides dienestam (VVD) izdevies pārliecināties, ka pavasarī ugunsgrēka skartā SIA "Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība "Piejūra"" noglabāšanai nodevusi vairāk atkritumu nekā apgalvojusi, tādējādi tā nevarēs izvairīties dabas resursu nodokļa (DRN) nomaksas vairāk nekā 15 000 eiro apmērā, informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Kļaveniece.

No šā gada 1.augusta VVD, ja ir pamatotas aizdomas par normatīvo aktu atkritumu apsaimniekošanas jomā prasību, atkritumu apsaimniekošanas atļaujas vai piesārņojošo darbību veikšanas atļaujas nosacījumu pārkāpšanu, ir plašākas tiesības atkritumu plūsmas kontrolei izmantot tehniskos līdzekļus, tajā skaitā videonovērošanas kameras un GPS. To nosaka veiktie grozījumi Atkritumu apsaimniekošanas likumā, atgādināja Kļaveniece.

Šī gada marta beigās izcēlās ugunsgrēks "Piejūras" atkritumu pārkraušanas un šķirošanas stacijas teritorijā Tukumā, Dienvidu ielā 1. Pēc uzņēmuma pārstāvja teiktā šajā teritorijā tika uzglabātas aptuveni 200 tonnas sadedzināšanai sagatavotu atkritumu. Pēc ugunsgrēka nodzēšanas VVD inspektori, apsekojot teritoriju, vizuāli konstatēja, ka

uzņēmuma sniegtā informācija neatbilst faktiskajam atkritumu apjomam - tas bija būtiski lielāks nekā norādīja uzņēmums, sacīja Kļaveniece.

Lai pārliecinātos par faktisko uzkrāto atkritumu apjomu, VVD šajā teritorijā uzstādīja tiešsaistes videonovērošanas kameras, kas ne tikai fiksēja katru no teritorijas izbraukušo kravas automašīnu, papildus reģistrējot datus par transporta reģistrācijas numuriem, bet arī pārraidīja šos datus uz VVD serveri.

Veicot arī citus papildus pasākumus detalizētai atkritumu plūsmas kontrolei, VVD uzraudzībā no šīs teritorijas kopumā izvestas un cieto sadzīves atkritumu poligonā "Janvāri" noglabātas 507,66 tonnas degušo atkritumu. Atbilstoši likmei - 50 eiro par tonnas atkritumu apglabāšanu poligonā -

uzņēmumam par šo atkritumu apglabāšanu būs jāsamaksā DRN 25 383 eiro apmērā, nevis aptuveni 10 000 eiro

kā tas būtu gadījumā, ja VVD būtu piekritis uzņēmuma iepriekš minētajam atkritumu apjomam.

Papildus VVD konstatējis, ka "Piejūra" nav ievērojis piesārņojošas darbības atļaujā izvirzītos nosacījumus - reāli uzglabātas vairāk nekā 500 tonnas sadedzināmo atkritumu, bet atļaujā noteiks pagaidu uzglabāšanas apjoms 300 tonnas. Par šo faktu VVD ierosinājis administratīvā pārkāpuma lietu, uzsvēra Kļaveniece.

Viņa norādīja, ka VVD inspektori atkritumu izvešanu uzraudzīja, veicot pārbaudes gan atkritumu pārkraušanas un šķirošanas stacijā Dienvidu ielā 1, Tukumā, gan sadzīves atkritumu poligonā "Janvāri", pārbaudot ierakstus atkritumu uzskaites žurnālos un salīdzinot tos ar uzņēmuma iesniegtajiem svēršanas aktiem. Ieraksti uzskaites žurnālā atkritumu pārkraušanas, šķirošanas stacijā Dienvidu ielā 1, Tukumā tika salīdzināti arī ar VVD uzstādītās tiešsaistes videokameras datu ierakstiem.

SIA "Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība "Piejūra"" pieder deviņām pašvaldībām.

2019.gadā tā izkļuvusi no zaudējumiem, liecina "Firmas.lv" informācija. Pērn uzņēmuma apgrozījums bijis 3,572 miljoni eiro, kas ir par 28% vairāk nekā 2,799 miljonu eiro apgrozījums vēl pirms gada.

Jau ziņots, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests diennakti dzēsa degošus atkritumus "Piejūras" laukumā.

Kopumā angārā dega atkritumi 15 kvadrātmetru platībā un laukumā - presēti atkritumi 2000 kvadrātmetru platībā.

"Piejūra" valdes loceklis Ēriks Zaporožecs iepriekš aģentūrai LETA stāstīja, ka ugunsnelaime, iespējams, izcēlusies no sausās zāles, kura dedzināta uzņēmumam blakus esošajā privātajā teritorijā.

Policijas pārstāve Dace Kalniņa aģentūru LETA informēja, ka par ugunsgrēku ir sākts kriminālprocess. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu