Minskā tūkstošiem cilvēku mītiņā pauž atbalstu Tihanovskai (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Opozīcijas mītiņš prezidenta amata kandidātes Svetlanas Tihanovskas atbalstam Minskā, Baltkrievijā
Opozīcijas mītiņš prezidenta amata kandidātes Svetlanas Tihanovskas atbalstam Minskā, Baltkrievijā Foto: TATYANA ZENKOVICH / EPA

Neskatoties uz amatpersonu liktajiem šķēršļiem, Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā tūkstošiem cilvēku ceturtdien sapulcējās uz mītiņu opozīcijas kandidātes Svetlanas Tihanovskas atbalstam pirms svētdien gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.

65 gadus vecais Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, kurš atrodas pie varas kopš 1994.gada un izveidojis Baltkrievijā autoritāru režīmu, ir panācis, ka viņa spēcīgākajiem konkurentiem aizliegts kandidēt 9.augustā gaidāmajās vēlēšanās.

Vēlēšanās viņa galvenā konkurente būs 37 gadus vecā Svetlana Tihanovska, kura kandidē sava aizturētā vīra blogera Sergeja Tihanovska vietā.

Aptuveni 5000 cilvēku ceturtdien sapulcējās Kijevas laukumā Minskas ziemeļos, lai paustu atbalstu Tihanovskai 

un izrādītu neapmierinātību ar Lukašenko.

Minskas dome iepriekš paziņoja, ka laukumi, kur Tihanovska plānoja tikties ar saviem atbalstītājiem, tiks slēgti, jo tajos paredzēti oficiāli koncerti par godu dzelzceļa darbiniekiem un augstākajai izglītībai.

Taču Tihanovskas atbalstītāji vienalga sapulcējās uz mītiņu, un personas, kas atbildīgas par mūziku, nomainīja oficiālo repertuāru pret Viktora Coja dziesmām.

Neviens no opozīcijas līderiem sapulcējušos neuzrunāja, bet mediji ziņoja, ka Tihanovska bija uz brīdi ieradusies.

Tihanovskas birojs iepriekš ziņoja, ka pēc Lietuvas vēstniecības apmeklējuma aizturēta Tihanovskas kampaņas menedžere Marija Moroza, bet drīz pēc tam informēja, ka viņa ir atbrīvota.

Baltkrievijas Iekšlietu ministrija ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka Moroza "uzaicināta uz sarunu", un noliedza, viņa būtu bijusi aizturēta.

Moroza vēlāk sacīja, ka policija brīdinājusi viņu neorganizēt nekārtības.

Pagājušajā nedēļā Baltkrievijā tika aizturēti 33 Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" kaujinieki. Baltkrievijas drošības dienesti paziņojuši, ka aizturētie kopā ar Baltkrievijas opozīciju plānojuši izraisīt masu nekārtības.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu