Banku analītiķi jūlijā Latvijā pieļauj gan patēriņa cenu kritumu, gan arī kāpumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Banku analītiķi šogad jūlijā salīdzinājumā ar jūniju Latvijā pieļauj gan patēriņa cenu kritumu, gan arī kāpumu, tostarp "Swedbank" prognozē patēriņa cenu kritumu 0,2-0,3% apmērā, kamēr "SEB banka" prognozē inflāciju 0,4% apmērā.

"Swedbank" ekonomiste Laimdota Komare aģentūrai LETA sacīja, ka 2020.gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, patēriņa cenas varētu būt samazinājušās par apmēram 0,2-0,3%, tādējādi gada laikā patēriņa cenas varētu būt saglabājušās nemainīgas vai arī samazinājušās par 0,1%.

"Patēriņa cenas šā gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, visticamāk, samazinājās par aptuveni 0,2-0,3%. Tam pamatā vārētu būt bijuši sezonāli faktori - apģērbu un apavu vasaras kolekciju izpārdošanas un sezonāls dārzeņu cenu kritums. Cenu samazinājumu arī veicināja no 1.jūlija spēkā esošie gāzes tarifi," sacīja Komare, piebilstot, ka degvielas cenu kāpums nedaudz iegrožoja patēriņa cenu samazinājumu.

Tajā pašā laikā "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA prognozēja, ka jūlijā patēriņa cenas salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi varētu būt augušas par 0,4%, tādējādi gada laikā palielinoties par 0,6%.

"Jūlijā ekonomika pārliecinošāk sāka atbrīvoties no Covid-19 tvēriena, kas daudzviet atdzīvināja patēriņu un attiecīgi arī cenas. Sagaidāms, ka cenas primāri pieauga pakalpojumiem. Neliels kāpums varētu uzrādīties pārtikai, arī apģērbiem un apaviem, jo lielākais atlaižu periods, šķiet, bija jūnijā. Lai arī mēneša pēdējā nedēļā cenas kritās, savu ietekmi un inflāciju varētu būt atstājis cenu kāpums degvielai. Siltumenerģijas cenās izmaiņas nebija," klāstīja Gašpuitis. 

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām jūlijā paziņos pirmdien, 10.augustā.

Jau vēstīts, ka patēriņa cenas šogad jūnijā salīdzinājumā ar maiju Latvijā pieauga par 0,2%, bet gada laikā - šogad jūnijā salīdzinājumā ar 2019.gada jūniju - patēriņa cenas samazinājās par 0,7%. Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, jūnijā pieaudzis par 1,6%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu